Dobrovolné svazky obcí ztrácejí smysl

Praha - Dobrovolné svazky obcí Královéhradeckého regionu nedostaly letos z krajského programu ani korunu na obnovu venkova. Někteří z rozzlobených starostů uvažují, že kvůli tomu ze svazků vystoupí. Obce se začaly před lety sdružovat právě proto, aby lépe dosáhly na krajské peníze a získaly tak víc prostředků na svůj rozvoj. Jenže získat peníze od kraje je podle starostů rok od roku složitější.

Peníze na velké projekty, třeba na cyklostezky nebo dětská hřiště, si slibovali starostové obcí v Královéhradeckém kraji od dobrovolných svazků, a proto do nich ochotně vstupovali. Některé obce jsou dokonce členy několika svazků, kýžené dotace jim to ale v poslední době nepřináší.

Třeba obec Bačetín – brána do orlických hor – je členem hned dvou dobrovolných svazků. Z dotací, které jí to vyneslo, ale pořídila v posledních letech jen radar a pár pytlů posypové soli. Nyní uvažuje o tom, že členství ve svazcích, do kterých musí odvádět pravidelné příspěvky, přehodnotí. „Požádám zastupitelstvo o zvážení toho, jestli v dobrovolných svazcích setrváme, nebo ne,“ řekl ČT24 starosta Bačetína Miloš Pochobradský (nestraník).

Bačetín přitom zdaleka není jedinou obcí v Královéhradeckém kraji, kterou ten či onen dobrovolný svazek zklamal, protože nepřinesl očekávané zisky. „Já když jsem před osmi lety vstupoval do svazku, tak jsem si myslel, že to bude na větší projekty typu cyklostezek,“ upozornil starosta Pohoří Zdeněk Krafka (nestraník).

Libor Mojžíš, starosta Žernova (ODS)

„Pokud by tento trend měl pokračovat, tak si myslím, že by mikroregiony přestávaly mít smysl, protože starostové se můžou scházet i bez toho, že by měli právní subjektivitu.“

Královéhradecký kraj říká, že v minulých letech dobrovolným svazkům ročně dával celkem šest až osm milionů korun. Letošní nulu vysvětluje hlavně nižším výběrem daní. Do jednotlivých vesnic prý i přesto pošle pětatřicet milionů. I to je ovšem méně než loni. „O tyto dotace mohou požádat samostatné obce a tyto dotace budou směřovány přímo k jejich projektům,“ konstatoval mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.

Kolik peněz a zda vůbec nějaké dobrovolné svazky dostanou v příštích letech, zatím není jasné. Podle některých indicií by ale i v roce 2013 mohly ostrouhat. Schválený rozpočet vyčleňuje na Program podpory obnovy venkova, ze kterého se dotace vyplácejí, pouhých 15 milionů korun. Zásady programu přitom při tak malém rozpočtu s vyplácením dotací svazkům obcí vůbec nepočítají.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)