Havířovské nádraží bojuje o svou existenci

Ostrava - Mladí havířovští architekti ještě nevzdali boj za záchranu budovy místního vlakového nádraží. Chtějí Českým drahám zabránit, aby ji zbouraly a postavily místo ní menší. Občanské sdružení Důl architektury se proto pokusí znovu otevřít řízení o případném zařazení stavby mezi kulturní památky. Ministerstvo kultury nevyloučilo, že by své rozhodnutí mohlo změnit.

Občanské sdružení Důl architektury se snaží k havířovskému nádraží přitáhnout pozornost. Desátého října večer proto v jeho prostorách uspořádá divadelní představení. „Jedná se o hru, která se odehrává v prostředí železnice. Toto divadelní představení se hrálo i v Ústí nad Orlicí, aby zachránili tamní nádraží. To se jim podařilo a my doufáme v to stejné,“ vysvětluje člen občanského sdružení Důl architektury Adam Guzdek. 

Budova nádraží byla postavená v tzv. bruselském stylu a pochází ze šedesátých let. Sdružení Důl architektury si na ní cení neobvyklých geometrických kompozic, prostorné haly nebo použitých přírodních materiálů. Podle členů sdružení je stavba velmi cenná a stát by ji měl zařadit mezi kulturní památky. Ministerstvo kultury to ale zamítlo. „Je pravda, že ministerstvo kultury už jednou rozhodlo. I když ten proces vypadá nevratně, stále tu šance je,“ naznačuje možnost změny stanoviska ministerstva jeho mluvčí Markéta Ševčíková. 

Řízení ale může ministerstvo kultury obnovit pouze v případě, že získá zcela nové informace. Členové sdružení Důl architektury říkají, že právě takové podklady se ministerstvu chystají dodat. „Nechali jsme k tomu vypracovat dva odborné posudky od významných profesorů architektury v ČR,“ říká Adam Guzdek. 

Podle ČD je havířovský nádražní vestibul zbytečně velký a energeticky příliš náročný. Proto u nich návrh na stavbu menší budovy vyhrál. Národní dopravce by na ni navíc mohl získat i evropské peníze. „My pevně věříme, že naše rozhodnutí je nejsprávnější a nejlepší. Proto  chceme pokračovat v projektu tak, jak je navržen,“ dodává k případu mluvčí Českých drah Kateřina Švubová. 

Nádražní budovu se chystají ČD zbourat na jaře. Pokud se ale ministerstvo kultury rozhodne hodnotu této stavby znovu posoudit, budou ČD muset demolici odložit.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)