V Ostravě zmizelo 120 poutačů jednoho z kandidátů do Senátu

Ostrava – Dosud největší případ krádeže předvolebních plakátů řeší policisté v Ostravě. Z města zmizelo 120 poutačů jednoho z kandidátů do Senátu. Ztratily se během jediného dne. Jde už o několikátý případ poškozování propagačních materiálů politiků.

Plakáty připevněné ke sloupům veřejného osvětlení – tzv. lampostery – v Ostravě propagovaly jednoho ze senátních kandidátů jen několik dní. Než téměř všechny zmizely. Podle jednatele reklamní agentury Rostislava Kaduly bylo jen na Výškovické ulici instalováno 70 lamposterů. Dnes už na této ulici není žádný.

Volební štáb podal trestní oznámení. Plakáty či billboardy politiků ale žádnou větší ochranu než jiné reklamy nemají. „Celková výroba nás stála 30 tisíc včetně toho pronájmu,“ říká Bohdan Troják, člen volebního týmu poškozeného kandidáta.

Že jde o cílený útok, svědčí údajně i fakt, že agentura ve stejné době vyvěšovala plakáty s pozvánkou na komerční akci. Ty ale zůstaly na svých místech.

„V současnosti je věc kvalifikována jako přečin krádeže, samozřejmě v prověřování jsou různé verze,“ sdělila mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Poškozování předvolebních plakátů řešili i policisté v dalších městech. Například v Praze několik plakátů vandalové posprejovali a potrhali. Hitem jsou ale tykadla – ty přimalovali lidé politikům téměř po celé zemi.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)