Zachránil cihelnu před demolicí, buduje z ní muzeum

Šárovcova Lhota - Cihelnu z 20. let minulého století, které hrozila demolice, zachraňuje v Šárovcově Lhotě na Hořicku jeden tamní nadšenec. A protože sponzorů je málo, tak opravy financuje hlavně z vlastních kapes. Chce z objektu udělat cihlářské muzeum. Na technické památce proto tráví většinu volného času.

Martinu Pourovi se cihelna zalíbila, když v obci pracoval jako projektant. Zpráva o tom, že by ji měli rozebrat na materiál, ho zasáhla natolik, že památku od zemědělského družstva koupil a začal opravovat. Nejprve musel celý objekt vyklidit. Cihelna totiž několik posledních roků sloužila jako skladiště, výroba se tady zastavila už v šedesátých letech.  

Snem majitele je vybudovat cihlářské muzeum. Z původního vybavení toho ale bohužel zbylo málo. Například jen formy cihel. I když cihelna ve 20. letech vyráběla ročně až milion cihel, pan Pour zatím s originální značkou našel jen jedinou. Byl by proto vděčný za každý kontakt nebo upozornění na zařízení, které dříve do cihelny patřilo.

Peníze na renovaci se shánějí těžko. Martin Pour oslovil na čtyřicet obcí, měst a firem s prosbou o sponzorský dar. Pomohlo pár vesnic a jednotlivců.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)