Šumava nemá peníze na údržbu běžeckých stop

Klatovy - Na Šumavě hrozí zpoplatnění běžeckých tras. Upozorňují na to starostové, kteří kvůli rozpočtovému určení daní nebudou mít na jejich údržbu dost peněz. Rozvojová agentura Šumava kvůli tomu hledá i generálního sponzora.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Běžkaři na Šumavě byli dosud zvyklí na to, že se bez problémů dostali do většiny oblastí zadarmo. To se ale s příchodem nadcházející sezony zřejmě změní. V katastru každé obce je zhruba padesát kilometrů běžeckých stop. Na jejich další údržbu nebude v obecních pokladnách dost peněz.

Zastupitelé šumavských obcí proto zvažují několik variant, jak na údržbu běžeckých tratí vydělat. Jednou z možností jsou dobrovolné příspěvky nebo prodej známek pro běžkaře. „Zkoušíme možnost placení příspěvků přes parkovací automaty, kde bude přidané tlačítko, a člověk tak bude moci přispívat,“ vysvětluje princip starosta Kvildy Václav Vostradovský.  

Naopak Modrava nemá se známkami pro běžkaře dobré zkušenosti. Stovku samolepek prodávala obec tři zimní sezony. Návštěvníky Modravy proto zřejmě čeká dražší parkovné. „Vybírané parkovné, které teď na Modravě stojí padesát korun, bude stát osmdesát korun nebo stovku,“ naznačuje řešení starosta Modravy Antonín Schubert.

Situací kolem údržby tratí pro běžkaře se začala zabývat i Regionální rozvojová agentura Šumava a Správa národního parku. „Financování projektu Bílá stopa již není pro příští rok v této podobě udržitelné. Údržbu lyžařských stop by měly platit oba kraje, šumavské obce, Správa Národního parku Šumava, samotní lyžaři a také sponzoři,“ říká ředitel Regionální rozvojové agentury Šumava Miloš Picek. „Máme předjednaného generálního sponzora,“ dodává mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek.

Kvůli novému rozpočtovému určení daní přijde Šumava o několik milionů korun. Některé obce proto varují, že rolby v zimě možná vůbec nevyjedou.