Válka o Corso pokračuje: Aktivisté podali žalobu

Plzeň - Přípravný výbor referenda o stavbě velkého obchodního domu v centru Plzně dnes podal žalobu u krajského soudu. Aktivisté chtějí stavbě zabránit lidovým hlasováním, které ale před třemi týdny zastupitelé krajského města odmítli. Soud do 30 dnů sám rozhodne o vyhlášení referenda a o jeho termínu. Aktivisté navrhli konání hlasování s prezidentskými volbami, tedy 11. a 12. ledna, což by zajistilo větší účast v referendu, na nějž musí přijít nejméně 35 procent voličů z Plzně.

„Žaloba, tedy návrh na vyhlášení místního referenda, má 17 stran a necelých 40 stran příloh shrnujících přípravu referenda,“ uvedl Martin Marek, zmocněnec občanských sdružení, která na podporu konání referenda nasbírala téměř 20 tisíc podpisů. Pokud by soud nedal aktivistům za pravdu, s čímž nepočítají, podali by kasační stížnost. Stejně tak se může bránit i město Plzeň, když soud referendum vyhlásí. Stížnost k nejvyššímu správnímu soudu ale nemá odkladný účinek ani termín projednání.

„Hlavním argumentem žaloby je, že zastupitelé 17. září o našem návrhu vůbec nerozhodli. Zákon říká, že musí buď rozhodnout o vyhlášení, nebo o nevyhlášení, a oni neudělali ani jedno. Referendum mohou nevyhlásit jedině tehdy, když jsou otázky nehlasovatelné,“ uvedl Marek. Podle aktivistů i právníků tak byl porušen zákon o místním referendu a výsledek jednání zastupitelů nepřinesl žádné platné usnesení.

Plzeňský znak
Zdroj: ČT24

Aktivisté, kteří chtějí zabránit stavbě obchodního centra, navrhli dvě otázky. První obecnou - zda má město Plzeň bezodkladně podniknout veškeré kroky, aby nemohlo dojít ke stavbě obří budovy na místě zbouraného domu kultury. Druhá se týká změny územního plánu desetihektarové oblasti mezi Radbuzou, Americkou třídou a Sirkovou ulicí ze smíšeného území na městskou zeleň a park. Druhá otázka byla podle některých právníků sporná, ale zastupitelé odmítli plebiscit i o první otázce.

„Referendum podle nás stoprocentně bude. Minimálně o první otázce, která není nikým zpochybněná, ale my si myslíme, že i o druhé. Soud bude posuzovat hlasovatelnost každé otázky zvlášť,“ uvedl Marek. Nebude ústní jednání; soud pouze rozhodne, kdy a o čem se bude v referendu hlasovat.

Zastupitelé 17. září referendum odmítli hlavně kvůli tomu, že se obávali miliardových nároků investorů a 11 majitelů pozemků za ušlé investice a zisk. „Tím ale nemohou argumentovat a soud se ekonomickými důvody nebude zabývat. Mohou to pak po vyhlášení termínu referenda občanům vysvětlovat a provádět kampaň, podobně jako my budeme lidi zvát k referendu.“ Investorovi by mohly vzniknout škody, jen pokud by se porušila smlouva s městem, která ale ani podle vyjádření radnice neexistuje.