Nová klatovská nemocnice otevřela ambulanci, lůžka přibudou později

Klatovy - Novostavba klatovské nemocnice začala ode dneška fungovat spuštěním provozu ambulancí. Lůžková oddělení se budou postupně za provozu stěhovat do 19. října. Stavba šestipodlažního monobloku a přilehlého parkovacího domu pro dvě stovky aut je největší investicí v historii Plzeňského kraje. Stavba začala v srpnu 2009 a přišla celkem na 1,434 miliardy korun, z krajské pokladny šlo 987 milionů korun, dalších přibližně 450 milionů byla dotace z EU. Podle původních plánů měla být nemocnice dokončena už na konci roku 2011.

Klatovská nemocnice je po plzeňské fakultní nemocnici druhé největší zdravotnické zařízení v kraji a díky novostavbě také nejmodernější nemocnice druhého typu ve střední Evropě, řekl krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). Nemocnice má 18 oborů, téměř 11 tisíc hospitalizací ročně a po plném spuštění monobloku bude mít 285 akutních lůžek, z toho 240 je v novostavbě. Oproti loňsku snížila nemocnice počet akutních lůžek o 21,5 procenta, dosáhla toho mimo jiné díky tomu, že se podařilo s pojišťovnami domluvit sdílená lůžka pro více oddělení.

„Je to obrovský skok, z poloviny 20. století do 21. století,“ řekl ředitel nemocnice František Lešundák. Nemocnice je v provozu zhruba sto let a z té doby je také velká část objektů roztroušených po areálu, v nichž dosud fungovala jednotlivá oddělení. Novostavba proto především nabízí moderní a funkční prostředí místo starých nevyhovujících prostor.

O stavbě rozhodlo minulé vedení kraje z ODS, rozběhlo projekt a v konkurzu vybralo stavitele. Původní cena měla činit 789 milionů Kč bez DPH, dalších až čtvrt miliardy mělo stát vybavení. Po krajských volbách v roce 2008 se ukázalo, že ODS během let tajně uspořila na stavbu skoro miliardu Kč. ČSSD po nástupu do vedení kraje před čtyřmi roky nechala projekt přepracovat a rozšířit, což také stavbu prodražilo. Zastupitelstvo po několika zvýšeních původní ceny nakonec schválilo limit 1,6 miliardy korun. Hejtmanství několikrát měnilo plány - nejprve nechalo navrhnout další připojený objekt, od jehož stavby později ustoupilo, stejně jako od heliportu na střeše budovy.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Nová nemocnice disponuje zhruba tisícovkou místností, jedenácti operačními sály - z toho třemi zákrokovými, třemi hlavními, jedním očním, jedním gynekologickým sekčním a dvěma porodními. Vybavena je přibližně 3 700 kusy zdravotnické techniky. Po plném spuštění nového monobloku bude nemocnice disponovat celkem 318 lůžky, z toho 285 jsou lůžka akutní péče, 20 lůžek dlouhodobé péče a 13 sociálních lůžek. Od příštího roku bude ještě o deset lůžek dlouhodobé péče více. Monoblok nabízí také ARO s pěti lůžky, multioborovou jednotku intenzivní péče se 13 lůžky a pětilůžkovou dlouhodobou intenzivní péči. Pacienti jsou v jedno až třílůžkových pokojích s WC a sprchou. Na vrcholu budovy je meditační místnost.

Mimo nový objekt zůstává dál psychiatrie, plicní, klinické laboratoře, nukleární medicína, patologie, transfuzní a lůžka dlouhodobě nemocných. Nemocnice zaměstnává 708 lidí, z toho je 114 lékařů a 311 sester a porodních asistentek. Opoziční ODS kritizuje, že nemocnice je zbytečně předražená. Občanští demokraté tvrdí, že by ji dokázali postavit o čtvrt miliardy korun levněji.