Toulky Berounskem ve stopách Václava Talicha

Beroun - Jméno legendárního dirigenta Václava Talicha nese nová naučná stezka. Vede okolím Berouna, místy, kudy vášnivý turista Talich chodíval. Stezka byla slavnostně otevřena v předvečer zahájení jubilejního 30. ročníku festivalu Talichův Beroun. Ten odstartuje zítra v 19:30 zahajovacím koncertem Talichovy komorní filharmonie pod taktovkou umělcova prasynovce Jana Talicha.

Pětikilometrová procházka krajinou Berounska zavede výletníky na místa, která světově proslulý dirigent a houslový virtuos pravidelně a rád navštěvoval. Prochází údolím Brdatek po úbočí kopce Ostrý na Zdejcinu, odtud na vrchol Děd a po jeho hřebenu ke kapličce U Studánky. Stezku přímo v Talichových stopách zřídili nadšenci. První část stezky si dnes prošla i starostka města Šárka Endrelová a místostarostové společně s autorem infopanelů Emilem Šnaidaufem. „Chtěli jsme vybudovat stezku, která by vedla místy, kudy Talich při svém pobytu tady chodil,“ říká Šnaidauf.

Talich na Berounsko rád jezdil a nakonec se sem i přestěhoval. Své výlety si zaznamenával do zápisníku. Na trase čeká turisty jedenáct zastávek s tabulemi s fakty z umělcova života i s informacemi o zdejší přírodě. Nechybí ani vědomostní kvízy či místní pověsti. „Údajně je tady uložen loupežnický poklad, který dosud nebyl nalezen,“ vypráví Šnaidauf.

Václav Talich byl tvůrcem zvuku České filharmonie, nahrávka Mé vlasti z roku 1939 pod jeho taktovkou nedávno získala prestižní ocenění Gramophone Award. Jubilejní 30. ročník Talichova Berouna doprovodí výstava, filmový spot a znělka. Příští rok potom bude Rokem Václava Talicha. Uplyne totiž 130 let od jeho narození a kromě festivalu ho připomene i řada doprovodných akcí.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)