Západočeské územní zásady: Změny obchvatů a pět průmyslových zón

Plzeň – Zásady územního rozvoje Plzeňského kraje se brzy představí veřejnosti. Jejich příprava má velké zpoždění, přesto by v zimě mělo dojít na veřejné projednání celoregionální varianty územního plánu a poté i na konečné schvalování.

Zásady územního rozvoje jsou nadřazeny obecním územním plánům, zahrnují například koridory pro připravované státní a regionální silnice. Po schválení zásad by měli mít jasno o trase připravovaného obchvatu například obyvatelé Domažlic, kraj nyní počítá s jeho vedením severním směrem, jak požaduje radnice. Územní zásady by měly nyní vyhovovat také Nezvěstickým, jejichž obchvat by měl vést východním směrem. Dokument počítá také s rozšířením státní silnice Plzeň–Most od Třemošné po hranice kraje, průtahem Plzní a obchvaty Kyšic, Chrástu a Dýšiny.

Nová pracovní místa chce kraj zprostředkovat obyvatelům západních Čech pěti rozvojovými průmyslovými zónami. Původně jich mělo být šest, na žádost Plzně však byla vyškrtnuta zóna Litice–Radobyčice. „Velcí investoři nyní o plochy zájem nemají. Pokud by chtěli do Plzně, tak jsou v dostupné vzdálenosti v kraji. Město nepotřebuje strategickou zónu pro výrobu podobnou Borským polím,“ vysvětlil šéf krajského územního plánování Václav Treml. Podle Petra Pelecha z odboru regionálního rozvoje soustředí kraj pozemky pro investory do území, kde již je základní dopravní infrastruktura a současně v okolí panuje vyšší nezaměstnanost. Dvě průmyslové zóny jsou jižně od Plzně – zóna Jihozápad a mezinárodní letiště s komerčním provozem v Líních. Další dvě jsou na západě – CTPark Bor a průmyslová zóna Bor–Vysočany. Na východě regionu potom má vzniknout zóna Rokycany-jih. V plánu je ještě rozvojová osa Plzeň–Klatovy–Železná Ruda.

Vedení regionu i obce stále ještě vyjednávají s ministerstvy o případném prostoru pro úložiště jaderného odpadu. Kraj i radnice se takovému požadavku brání.

Krajský územní plán vzniká od roku 2010. Podle původních plánů měl být schválen letos v září, příprava se ale zpozdila. Zabývat se jím tak bude i nové zastupitelstvo. Územní zásady by měly být do února připraveny k veřejnému projednání, schváleny mohou být do poloviny příštího roku.