V Ústí se narodila samička mandrila

Ústí nad Labem - Největší skupina mandrilů rýholících v Česku a na Slovensku se rozrostla o další mládě. V ústecké zoologické zahradě přišlo na svět mládě tohoto ohroženého druhu primáta. Malá opičí slečna se narodila koncem září čtrnáctileté samici Jarmile, která se o potomka vzorně stará.

V Ústí chovají mandrily více než 40 let. Devítičlennou skupinu tvoří čtrnáctiletý samec Albert, tři samice a jejich potomci. Chovný samec přišel do zoo před sedmi lety z Francie, první mládě zplodil v roce 2009. Od té doby se jich narodilo v Ústí osm, poslední letos 30. září. „Chovatelé zaznamenali, že malá samička byla ihned po narození nezvykle velká, vyvinutá a čilá, takže se od předchozích mláďat výrazně liší,“ uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová. 

Skupinu mandrilů včetně mláděte mohou návštěvníci vidět ve venkovní expozici, kvůli chladnějšímu počasí tam ale opice chodí až po 10. hodině.

První mandrily začala ústecká zoo chovat v roce 1967, současná skupina je největší ze všech zoo sdružených do Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Od roku 1958 je tento druh zapsaný v Červené knize ohrožených druhů. V tropických pralesích rovníkové Afriky jejich početní stavy klesají, také kvůli jejich nelegálnímu lovu pro maso.

  • Mládě mandrila rýholícího autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK
  • Mládě mandrila rýholícího autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK