Místní akční skupiny rozdělují peníze z EU

Hanušovice – O 15 nových venkovských regionů se letos rozrostla takzvaná národní síť místních akčních skupin. Jde o občanské sdružení, které na projekty k podpoře venkova ročně rozděluje přes 650 milionů korun z Evropské unie a v Česku sdružuje 165 regionů. Jedním z těch, kteří dotaci dostali, je i výrobce koňských sedel Lubomír Jelínek z Hanušovic na Šumpersku.

Rozšířil výrobu a vytvořil nové pracovní místo. Pomohla mu dotace 300 tisíc korun. Řeč je o jediném výrobci koňských sedel a postrojů v Česku Lubomíru Jelínkovi. Podporu získal z evropských peněz. V Hanušovicích udělal projekt a oslovil takzvanou místní akční skupinu. Centrála v Jeseníku pak zajistila proplacení peněz.

Lubomír Jelínek prozradil, že dotace sloužila na dostavbu dílny. Jen na Jesenicku mají takzvané akční skupiny ročně přibližně 15 milionů korun na podporu venkova a tradičních řemesel. Napříč Českem rozdělí přes 650 milionů korun. Kontrolu peněz z Bruselu garantuje ministerstvo zemědělství.

„Provádíme zhruba dvě výzvy ročně, na jaře a na podzim, do každé se nám přihlásí kolem třiceti až čtyřiceti žadatelů, z toho můžeme vybrat maximálně dvanáct až patnáct projektů,“ informoval předseda Národní sítě místních akčních skupin František Winter. Evropská síť pro rozvoj venkova existuje už dvacet let. Před šesti lety se přidaly také první české regiony.

Reportáž Květy Gebauerové a Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Místních akčních skupin je v Česku už 165. Musí splňovat jednu podmínku – být na venkově nebo z měst, která mají nejvýš 25 tisíc obyvatel. Letos přibylo patnáct nových skupin. Národní síť je součástí celoevropské organizace. „Jsme organizací 23 zemí a naším společným cílem je získat peníze na léta 2014 až 2020,“ nechal se slyšet předseda Evropské sítě pro rozvoj venkova Petri Rinne.

V České republice teď takzvané místní akční skupiny hrají o 105 miliard korun. To je dvacetkrát více, než měli v minulém rozpočtu.