Papoušek hvízdal středočeskou krajinou

Praha/Lužná u Rakovníka – Třináct kubíků vody a dvě tuny uhlí spotřebovala lokomotiva přezdívaná Papoušek cestou z Masarykova nádraží v Praze do Lužné u Rakovníka. Historické lokomotivy vyjely v rámci posledního parního víkendu také na Křivoklát, z Lužné pak vyrazila lokálka do Kolešovic. Další akce chystá Železniční muzeum Českých drah až v příští sezoně.

„Cesta byla určitě pěkná, cestujících docela dost, počasí je trošku takové jo a ne, jinak ale všechno dobré,“ chválil akci strojvedoucí Jan Seifert. Železniční muzeum Českých drah uspořádalo letos osm parních víkendů. Historickými vlaky se při nich svezlo přes deset tisíc lidí.

Další návštěvníky přilákalo samotné železniční muzeum. Nejsilnější okruh zájemců a procento návštěvníků tvoří rodiny s dětmi a určitý okruh tematických nadšenců. Muzeum uzavře sezonu koncem října. Zimní sezona skýtá prostor pro opravu vozidel a přípravu na tu nadcházející. Muzeum otevře po zimní přestávce zase koncem dubna, na polovinu června už nyní připravuje setkání rakousko-uherských parních lokomotiv.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)