Ostrava chce od kraje příspěvek na MHD

Ostrava – Moravskoslezský kraj by měl přispívat na ostravskou městskou hromadnou dopravu, je přesvědčen magistrát krajského města. Úřad chce požádak o příspěvek na příští rok, kdy kvůli novému způsobu rozpočtového určení daní dostane od státu znatelně méně peněz než dosud. O případné podpoře ostravské MHD rozhodne krajské zastupitelstvo. Jeho členům se nápad představitelů města nezamlouvá.

Provoz veřejné dopravy v Ostravě stojí město přes miliardu korun ročně. Podle primátora Petra Kajnara by se nadále měl na objednávkách dopravy podílet i kraj, a to desetinou celkové částky. Vedení města svoji žádost vysvětluje tím, že MHD využívají i cestující z okolí. „Přijíždí 50 tisíc lidí denně za prací. Asi třetinu přepravovaných tvoří občané okolních obcí. Bylo by fér, kdyby to kraj rozdělil spravedlivě,“ prohlásil primátor Kajnar.

Požadavek města na stomilionový příspěvek na MHD se ale představitelům Moravskoslezského kraje vůbec nelíbí. Primátorovu argumentaci odmítl hejtmanský náměstek Miroslav Novák: „Jestliže cestující, kteří nejsou občany Ostravy, využívají ostravskou městskou dopravu, tak jsou i obyvatelé Ostravy, kteří zase využívají dopravu, kterou financuje kraj.“

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Náměstek Novák ale uznal, že je městská žádost pochopitelná. Ostrava patří mezi čtyři města, která výrazně doplatí na změnu v rozpočtovém určení daní. „Já se Ostravě vůbec nedivím vzhledem k tomu, jak dopadl zákon o rozpočtovém určení daní. Ale stejně špatně je postaven zákon o rozpočtovém určení daní u krajských samospráv. Moravskoslezský kraj má nejmenší příjem na obyvatele mezi všemi třinácti kraji,“ shrnul Miroslav Novák.

Nedostatkem peněz v krajském rozpočtu se město nechce nechat odbýt. Podle primátora nevadí ani stav krajského zastupitelstva, které se krátce po volbách ještě ani nesešlo, aby zvolilo nové vedení regionu. Petr Kajnar věří, že nové krajské zastupitelstvo stihne projednat žádost města co nejdříve a Ostrava bude dostávat vyžádané příspěvky již od začátku příštího roku.

Kdo platí kterou dopravu

  • stát: dálkové vlaky (rychlíky, expresy na některých linkách, mezistátní vlaky)
  • kraje: regionální vlaky, regionální autobusy
  • města: městská hromadná doprava, popř. příměstské autobusy zastavující ve městě, jsou-li zapojeny do systému MHD