Malé vesnické prodejny pomalu „vymírají“

Podhradí nad Dyjí - Nakoupit na některých vesnicích třeba jen základní potraviny je čím dál tím větší problém. Obchody z malých obcí mizí jeden po druhém, v konkurenci supermarketů totiž nemají šanci. Třeba v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku proto začal starosta prodávat pečivo přímo na úřadě.

V létě je v Podhradí díky turistům živo, na zimu ale pod zříceninou Frejnštejn zůstane jen necelých padesát starousedlíků. Cedule na sloupech lákají na prodejnu potravin, kterou ovšem letos zavřeli.

Starosta Podhradí Oldřich Tesárek se s tím vyrovnal po svém - každý čtvrtek ráno se z obecního úřadu stane prodejna pečiva. Pro místní je tu připraveno pětadvacet chlebů a 150 rohlíků. „V Brně se lidi zlobí, že nemají v osm večer čerstvý chleba, tady jsou lidi rádi, že mají chleba aspoň občas,“ poznamenal starosta.

Supermarkety jasně vítězí

Prodejny na vesnicích stejně jako v Podhradí nad Dyjí skomírají už léta. Pár rohlíkům a mléku, které si tu místní koupí, konkurují supermarkety a malé krámy nemohou obstát. Třeba v Kelčanech na Hodonínsku zavřela prodejna před pár měsíci. „Dohodli jsme se, že bychom nabídli místnost v obecním úřadě subjektu, který by chtěl provozovat tuto službu bez nároku na nájem. Reakce veskrze žádná,“ řekl starosta Vladimír Jarošek .

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Do Podhradí chce obec nalákat alespoň prodejce na kolech. Od jara by kromě pečiva na obecním úřadě měl jednou za týden zásobovat místní i řezník masem a uzeninami.