Vítězové „karlovarské losovačky“ zvítězili i u soudu

Karlovy Vary – Multifunkční hala KV Arena zůstává majetkem města Karlovy Vary. Jeho radnice se chtěla problematické haly zbavit a žalobou se snažila majetek předat firmám Syner, Bau-Stav a Metrostav, které ji postavily. Okresní soud ale žalobu zamítl. Spory týkající se KV Areny ještě někončí, soud se bude zabývat další žalobou.

Dodavatelé stavby KV Areny byli vybráni při proslulém losování, které antimonopolní úřad potrestal půlmilionovou pokutou. Protože Nejvyšší správní soud pokutu potvrdil, došlo město k závěru, že je smlouva uzavřená na základě protiprávního tendru neplatná. Při pokusu arénu vrátit se však okresní soud postavil za stavební firmy. Ty tvrdily, že si město halu za 1,05 miliardy korun řádně objednalo, převzalo ji a poté i užívalo jako vlastník. Známá „karlovarská losovačka“ byla pouze dílčím pochybením v celém procesu.

Advokát Petr Šindelář, který zastupoval jednu ze žalovaných firem, označil žalobu podanou městem za nemravnou. Uvedl, že bylo jasné, že KV Arena patří městu a to ji bude vlastnit i nadále. Magistrát se zatím k rozsudku nechce vyjádřit. O případném odvolání bude uvažovat, až dostane od soudu podrobné vypracování rozsudku a prostudují ho právníci.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle primátora Petra Kulhánka ale sporem o určení vlastnictví spor zdaleka nekončí – naopak prý šlo o méně důležitou jeho část. „Soud bude ještě projednávat, jestli firmy stavbu KV Areny nepředražily,“ poukázal primátor Kulhánek. Posudky, které nechalo město vypracovat, hovoří o předražení zakázky o 250 až 300 milionů korun. Město původně očekávalo, že soud obě žaloby projedná současně. Soudkyně ovšem případy přes nevoli žalovaných firem rozdělila na dva samostatné.