Krkonoše nabídnou skialpinistům osm tras i 20metrový ledopád

Vrchlabí - Na vyznavače skialpinismu čeká v Krkonoších stejně jako v předchozích letech osm oficiálních určených tras. Nebude chybět ani lezení na ledopádu v Labském dole. Doporučené trasy jsou vytyčené zeměpisnými souřadnicemi od roku 2010, v některých úsecích vedou i mimo značené turistické cesty.

„V souvislosti s trasami pro skialpinisty i lezením jsme v minulých letech nezaznamenali žádné poškození přírody. Problémy byly jen s jednotlivci, kvůli pár lidem ale zakazovat tyto aktivity ostatním rozhodně nebudeme,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

V úsecích, kde vedou trasy i mimo značené turistické cesty, musí být nejméně 30 centimetrů sněhu, aby neutrpěla vegetace. Jedna z tras vede například ze Špindlerova Mlýna údolím Bílého Labe na Luční boudu a přes Dlouhý důl zpět. Další umožňuje skialpinistům vystoupat Obřím dolem na Sněžku a poté přes Růžovou horu sjet zpátky. „Nejedná se o žádné zážitkové sjezdy do karů ani o slalom mezi stromy, ale o trasy, kde je možné se naučit správně 'šlapat' do kopce, sjíždět anebo si jen užít pěkný výlet,“ píše KRNAP na svém webu.

Pozor na tetřívky a sokoly

Od prosince 2010 je v Krkonoších také možné lézt na 20 metrů vysoké, ledem pokryté skalní stěně v Labském dole. V první sezoně tuto možnost využilo na 250 horolezců. Na stěnu je možné vyrazit jen když je na skále přiměřená vrstva ledu, zájemci o lezení se ale musí zaregistrovat na webu správy parku a následně si vyzvednout povolení pro daný den.