Kryry nepřijdou o policisty, pomohla petice i korunové nájemné

Kryry (Lounsko) – Starostové a občané obcí na středozápadě Čech zabránili zrušení policejní služebny v Kryrech. Měla být již čtvrtá, která měla zaniknout v oblasti u hranic Ústeckého, Středočeského, Karlovarského a Plzeňského kraje. Na 200 kilometrech čtverečních tak měli zůstat pouze policisté z podbořanské služebny, kteří by tak museli jezdit i do míst vzdálených 15 kilometrů.

Zrušení policejní služebny v Kryrech mělo proběhnout co nejvíce potichu, starosta Miroslav Brda se o plánu na její zánik dozvěděl náhodou. Okamžitě se obrátil na lounské policejní velitelství, jeho žádost o zachování služebny podpořily i okolní obce. „Pokud tady nebude to oddělení policie, tak nejenom my, ale i občané se obávají, že tady trestná činnost prudce naroste,“ poukázal starosta Brda. Stejně jako další obce, které se snaží zachovat ohrožené služebny, snaží se i Kryry policii motivovat – radnice nabízí pronájem nové služebny za symbolickou cenu 1 koruny.

První jednání však nikam nevedla, lidé se proto rozhodli „své“ policisty podpořit i sepsáním petice – jenom v Kryrech ji podepsalo přes 500 lidí, tedy skoro čtvrtina obyvatel. Na takovou odezvu již lounské policejní vedení zareagovalo a plán prozatím změnilo. „Dojde k transformaci na policejní stanici. To znamená, že v Kryrech zůstane stejný počet policistů jako dosud, pouze vedení se přemístí do Podbořan,“ shrnula policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Starostové kompromis přivítali. Zdůraznili ovšem, že zachování stanice v Kryrech je pro ně důležité, a pokud bude potřeba, budou o ni znovu bojovat.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)