Vlak u Rosic vykolejil kvůli nedbalosti SŽDC

Pardubice - Špatný technický stav kolejnice a to, že správce trati vadu včas neodhalil, je podle vyšetřovatelů drážní inspekce příčina nehody vlaku, který loni v listopadu vykolejil na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi u Rosic nad Labem. Pod vlakem se doslova rozpadla část kolejnice, nehoda se obešla bez zranění.

Podle vyšetřovatelů byl na pojízdné části kolejnice defekt, kvůli kterému vznikly trhliny vedoucí až k lomům části kolejnice, jež se následně rozpadla na kusy, píšou v závěrečné zprávě. Vyšetřovatelé potom jako další ze zásadních příčin nehody stanovili to, že provozovatel, tedy Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), při pravidelných kontrolách neodhalil tento defekt a nepřijal odpovídající opatření. Škoda po nehodě dosáhla téměř 700 000 korun.

Osobní vlak vykolejil v noci na 18. listopadu a nehoda trať uzavřela na řadu hodin, cestující museli využívat náhradní autobusovou dopravu. Měnilo se tehdy asi 60 metrů kolejnice. Po obnovení provozu vlaky na stometrovém úseku jezdily v režimu takzvané konsolidační jízdy, což znamená, že tam preventivně dodržovaly sníženou rychlost na 30 kilometrů v hodině.

Inspekce v závěrečné zprávě doporučila SŽDC v nejkratším možném termínu, nejpozději do příchodu zimy, vykonat na všech tratích mimořádnou kontrolu výskytu a stavu povrchových vad na hlavách kolejnic se zaměřením na výskyt trhlin a jejich možný rozvoj. Doporučila také zkrátit interval mezi kontrolami.