První sníh komplikuje dopravu na silnicích i na železnici

Ústí nad Labem - Sníh během dne zastavil dopravu na silnicích i na železnici. Železnice mezi Prahou a Děčínem, na které v odpoledních hodinách přerušil provoz spadlý strom, už je částečně zprovozněná. Do pohybu se daly i hlavní silniční tahy. Na dálnici D8 na Ústecku a dále na německé straně se stalo hned několik nehod a silnice byla na několik hodin uzavřená. U severočeského Harrachova zablokovaly hlavní silnici na Polsko kamiony. Meteorologové varují, že sněžení bude pokračovat, na horách by během víkendu mohlo napadnout až 40 centimetrů, v noci pak očekávají mráz a náledí. Policisté proto řidičům doporučují, aby raději zvážili, jestli opravdu musí se svými auty vyjet.

Stromy spadlé pod tíhou sněhu dnes přerušily provoz na deseti železničních tratích, hlavně na severozápadě Čech a ve středních Čechách. Na třech místech do spadlých stromů narazil vlak, nikdo nebyl zraněn. Vlaková doprava je omezena mezi Nelahozevsí a Kralupami nad Vltavou, kde narazil rychlík do spadlého stromu. Vlaky v tomto úseku jezdí jen po jedné koleji, úplné odstranění závady by podle informací Českých drah mohlo trvat minimálně do sedmé hodiny večer. Stromy na tratích brání v provozu také vlakům na Bruntálsku, Chomutovsku, Rakovnicku, na Vysočině, na Jičínsku a Trutnovsku, provoz je omezen také na trati mezi stanicemi Praha-Smíchov a Praha-Radotín. Kolem 19:00 se kvůli počasí nejezdilo na 13 místech.

Asi nejhorší situace pro řidiče automobilů byla během dne na dálnici D8 směrem do Německa, která byla kvůli dopravní nehodě několika kamionů i autobusů na Drážďany uzavřena.

Sněžení přetrvává i v Libereckém kraji

Sněží i v Libereckém kraji, což komplikuje situaci nejen řidičům kamionů, ale i těm, kdo nestihli přezout na zimní pneumatiky. Největší problémy jsou na hranici Ústeckého a Libereckého kraje na silnici 9 od Svoru na Rumburk. Pod stoupáním na Šébr zůstávají stát kamiony, i některé osobní vozy mají problémy vyjet. Teploty se pohybují těsně kolem nuly a sníh, který stále padá, zůstává ležet na silnici. Policisté na tento úsek silnice pouští jen osobní vozy se zimními pneumatikami.

„Podle našich informací nasadili silničáři na Českolipsku jediný sypač,“ řekl policista Radek Dušovský, který na křižovatce u Svoru řídil a odkláněl dopravu. Silničáři podle něj na sněžení nezareagovali včas. „Kdyby reagovali dřív, tak bychom tady nemuseli být,“ poznamenal.

Problémy mají kamiony také na silnici 10 v Harrachově, kde zablokovaly silnici k hraničnímu přechodu s Polskem. Na některých místech zkomplikovaly dopravu i popadané stromy. Několik jich hasiči odklízeli na Jablonecku a také na Děčínsku.

Na Karlovarsku sněžilo celou noc

V Karlovarském kraji téměř celou noc padal sníh, ve vyšších horských polohách zůstává ležet v souvislé vrstvě. Například na Božím Daru se dnes ráno pohybovala teplota dva stupně pod
bodem mrazu, na Klínovci bylo ještě o dva stupně chladněji. Problémy v dopravě tu zaznamenali například na Tepelsku a Žluticku.

Vzpříčený kamion zablokoval silnici 263 v Rybništi na Děčínsku a na místě se tvoří kolony. Havárii dvou osobních aut řešila policie v Kamenickém Šenově na Českolipsku, další pak v Maršovicích na Jablonecku, kde auto skončilo na boku mimo silnici.

Policie radí jezdit opatrně, i v nižších polohách mohou silnice klouzat. Teploty na severu Čech se pohybují jen kolem bodu mrazu.

Silničáři už nasadili do boje s prvním letošním sněhovým přívalem techniku zhruba dvě hodiny po půlnoci a od té doby se snaží cesty neustále udržovat.

Ve východních Čechách kvůli sněhu vypadl proud

Na některých místech ve východních Čechách dnes vypadl proud. Větve, na které dopadal těžký mokrý sníh, padaly na vedení a ničily ho. „Registrujeme několik poruch na vedení, a to hlavně v horských a podhorských oblastech na Trutnovsku, Náchodsku nebo Semilsku,“ uvedla mluvčí energetické skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Technici skupiny ČEZ jsou stále v terénu a závady se snaží odstranit. Do večerních nebo nočních hodin by měly mít proud všechny domácnosti.

První sníh v Lysé nad Labem
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Problémy působí náhlé ochlazení, sníh i déšť po celé Evropě. Dva lidé zemřeli během prudké bouře na jihu Francie. Příval vody strhl mladou dívku a utopil se i muž, který se ji pokusil zachránit. Záplavy narušily v oblasti okolo Toulonu dopravu. Silné bouře hlásí i jih Itálie. Sever Francie a Německo naopak překvapil první sníh, v Durynsku napadlo 14 centimetrů. Teploty klesly během týdne o 20 stupňů.