Frýdek-Místek se napojuje na novou R48, město je proto ucpané

Frýdek-Místek – Na hlavním tahu Frýdkem-Místkem, silnici I/48, začala uzavírka. Silničáři stavějí napojení k dokončované rychlostní silnici R48 a jezdí se kyvadlově jedním pruhem. Kolony jsou ve špičkách dlouhé stovky metrů, policie radí, aby se řidiči městu raději vyhnuli.

Někteří řidiči, kteří ráno uvázli ve frýdeckomístecké koloně, se na cestě městem zdrželi i hodinu. Podle silničářů není vyhnutí, při stavbě napojení nového úseku rychlostní silnice R48 z Rychaltic je nutné stávající komunikaci přestavět. „Potřebujeme nejdříve rozebrat jednu stranu vozovky, aby mohl být udržen průjezd vozidel, a posléze druhou stranu, to už bude krátkodobější,“ řekla Irena Krzyžánková z Ředitelství silnic a dálnic.

Objízdná trasa v bezprostředním okolí Frýdku-Místku neexistuje, žádná jiná silnice nepojme 20 tisíc aut, která městem každý den projedou. Podle policie ale je alternativa pro tranzitní dopravu – vůbec nejezdit po silnici číslo 48. „Doporučil bych, aby využili D1, to znamená vyhnuli se exitu 311 u Bělotína a pokračovali dále na Ostravu,“ uvedl vedoucí frýdeckomísteckých dopravních policistů Jan Kasperčík.

Dopravní omezení u Frýdku-Místku skončí v pátek 9. listopadu. Na otevření rychlostní silnice si musí motoristé počkat ještě měsíc. Ještě později by potom měla začít stavba městského obchvatu. Kdyby přitom již stál, žádné komplikace by teď ve městě nenastaly. Zda se bude stavět příští rok, není zcela jasné, ačkoli ministerstvo tvrdí, že na frýdeckomístecký obchvat vyčleninlo 11 milionů korun.