Karlovy Vary se soudí s policií o historický majetek

Karlovy Vary - Ani po dvaceti letech pátrání po svém historickém majetku nemají Karlovy Vary jasno, co všechno jim patří. Naposledy soud radnici potvrdil vlastnictví domu ve Staré Roli, který byl dosud policejní služebnou. Nejde přitom o jediný sporný majetek, město se soudí i o další domy bývalého policejního ředitelství.

Část policejní služebny v karlovarské čtvrti Stará Role kdysi sloužila jako radnice. I proto soud nedávno rozhodl, že dům historicky patří městu. Policie přes třicet let neplatila nájem, i přesto jí teď radnice dluží téměř deset milionů korun. „Vzniká přeplatek za technické zhodnocení, které by město mělo platit policii. Domluvili jsme se na tom, že tato částka bude sloužit jako předběžná úhrada nájemného do budoucna, vychází to na osm let,“ řekl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

Město s policií uzavřelo dohodu o majetkovém vyrovnání, kterou teď schválili i zastupitelé. „Dohodli jsme se, že uznáváme finanční prostředky, které oni nafinancovali do toho objektu,“ podotkl náměstek primátora v Karlových Varech Jaroslav Růžička. Policie se do budovy nastěhovala v první polovině osmdesátých let. Od té doby do ní investovala, zhodnocení bylo vyčísleno na 14 a půl milionu korun.

Policie rozhodnutí soudu respektuje, komentovat ho ale nechce. S městem totiž řeší u soudu další podobný případ, který se týká komplexu domů v centru lázní. Radnice začala pátrat po svém majetku už v roce 1990, dodnes v tom ale nemá jasno. Radní předpokládají, že kromě některých pozemků mohou prokázat vlastnické právo města ještě u dalších pěti domů.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)