Jihomoravské zastávky nabídnou wi-fi internet

Brno – Při čekání na autobus bude v Jihomoravském kraji možné připojit se k internetu. Společnost Kordis, která regionální veřejnou dopravu organizuje, dosadí na významné zastávky informační panely, které současně poskytnou bezdrátové připojení.

Nové panely kromě wi-fi připojení k internetu nabídnou více informací než jejich stávající předchůdci. „Zlepší možnosti ovládání pro nevidomé, zpřesní informace o odjezdech a zobrazí také, zda spoj zajistí nízkopodlažní vozidla,“ upřesnil ředitel Kordisu Jiří Horský. Firma je umístí na 50 přestupních uzlech v regionu, za nové panely a repasi starých již zaplatila 13 milionů korun. Na nákup získal Kordis evropskou dotaci.

Získat více informací a připojit se k internetu budou moci cestující zejména v Brně, kde nová verze nahradí staré informační panely. „Zcela nově budou například na Zvonařce,“ uvedl mluvčí Kordisu Květoslav Havlík. Cestující je nově naleznou také na nádraží v Břeclavi, autobusovém nádraží v Břeclavi či drážním i autobusovém nádraží v Hodoníně.

Kromě rozmístění informačních panelů plánuje Kordis také rozsáhlejší projekty. Brzy mají být hotové přestupní terminály v Tetčicích, Šakvicích a Moravském Krumlově, v příštím roce začnou vznikat další včetně autobusového nádraží v Břeclavi. Výhledově plánuje Kordis také stavbu železniční zastávky v Brně-Starém Lískovci, kde potom bude možné přestupovat z vlaků na trolejbusy.