Zoo Dvůr Králové ztrácí zvířata a dychtivě čeká na nového ředitele

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) – Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem zabředává stále do hlubších problémů. Přichází o zvířata – naposled chovnou samici okapi – a stále nemá nového ředitele. Dosavadní ředitelka Dana Holečková skončila krátce poté, co byla dvorská zoo vyloučena ze Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA). Již dříve musela zoologická zahrada opustit Evropskou asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA).

S Dvorem Králové se musela rozloučit samice okapi Etana. Kvůli vyloučení zoo, kde žila, z EAZA se přestěhovala do Frankfurtu nad Mohanem. „My jsme měli samici Etanu zapůjčenou v rámci Evropského záchovného programu. Protože již v tomto programu nejsme, tak koordinátor rozhodl, že Etana půjde do jiné zoologické zahrady,“ zdůvodnila mluvčí Zoo Dvůr Králové Jana Myslivečková. Vzácných žiraf bývala ve Dvoře Králové celá rodinka, nyní však zbývají už pouze dvě mláďata, která nelze použít k chovu – chovný samec odcestoval již dříve, samici musela zoo odevzdat poté, co odchovala mladší mládě. Zůstane-li královédvorská zahrada mimo chovatelské asociace, mláďata se nenadějí žádných partnerů.

Představenstvo zoo po odchodu ředitelky Holečkové, během jejíhož vedení byla zahrada vyloučena z obou asociací, vypsalo výběrové řízení na nového ředitele. Hlavní cíl nového ředitele bude jasný. „Nový ředitel zoologické zahrady by měl nastartovat proces, na jehož konci by se zoologická zahrada vrátila zpět do Světové a Evropské asociace zoologických zahrad,“ uvedl mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Ředitel ale bude muset ukončit i vnitřní spory, které otřásají královédvorskou zoo. „Nový ředitel se bude muset potýkat s finanční situací zahrady a zklidnit personální situaci. Dát to do kupy bude docela kumšt,“ varoval uchazeče předseda představenstva Zoo Dvůr Králové Marian Slodičák.

Zájemci o nejvyšší křeslo dvorské zoo se mohli hlásit do konce října. Přihlásilo se dvacet lidí, jejichž jména ale zatím představenstvo zoo nechce zveřejnit.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)