V Jihlavě začali třídit také textil - patří do oranžových kontejnerů

Jihlava - V Jihlavě začínají kromě plastů, skla či papíru nově třídit taky staré oblečení. Projekt spouští město ve spolupráci s Oblastní charitou, která oblečení nabídne potřebným. V ulicích krajského města už se začínají objevovat první oranžové kontejnery, kam patří výhradně starý textil. Staré šatstvo pak v rámci veřejné služby třídí nezaměstnaní.

První oranžový kontejner stojí u koupaliště v ulici Romana Havelky, další brzy přibude na sídlišti Březinova u hypermarketu. Projekt snažil vyjít vstříc lidem, kteří nechtěli vyhazovat oblečení do kontejnerů. Charita ale zatím může vybírat jen použitý textil: „Bohužel nejsme schopni v této chvíli vybírat hračky, obuv, galanterii a podobně,“ lituje vedoucí Charity Hana Fexová. 

Nová sběrna textilu vyrostla v Žižkově ulici a za první měsíc provozu vytřídila 5,5 tuny starého oblečení. Při přebírání a třídění textilu tam už pracuje prvních pět nezaměstnaných v rámci veřejné služby. „Je to zase rozšíření spektra naší veřejné služby. Ne všichni klienti mohou uklízet, takže pro některé klienty je to motivace, že se také mohou uplatnit,“ konstatuje Jarmila Klejzarová z jihlavského úřadu práce.   

Sběr šatstva by kromě pomoci potřebným mohl podle předpokladů vedení města částečně ulevit i jihlavské skládce komunálního odpadu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)