Unipetrol prodává historický skvost Ústí

Ústí nad Labem - Nejcennější ústecká památka z 19. století je na prodej. Novogotický palác už padesát let slouží jako chemická laboratoř. Společnost Unipetrol, která dům vlastní, se ho ale nyní chce zbavit. Chemici by se měli přestěhovat do moderních, lépe vyhovujících prostor. Zvenčí palác sice potřebuje rekonstrukci, zevnitř je to ale podle historiků a architektů jedinečný skvost.

Novogotický palác si nechala postavit Spolchemie ke 40. výročí svého založení jako reprezentativní sídlo. Budovu vyprojektoval renomovaný německý architekt Robert Langs. Vstupní schodiště zdobí freska od malíře Josefa Reinera, na které se v alegorickém výjevu nechali zpodobnit zakladatelé Spolchemie. Zasedací místnost je obložená vyřezávaným dřevem a ani v ní nechybí monumentální fresky. „Fabrika měla takovou finanční sílu, že na tom domě je to vidět,“ popsal architekt Matěj Páral. Část cenné stavby prošla rekonstrukcí v letech 2006 až 2007. Většina budovy je ale stále původní.

  • Výzdoba paláce zdroj: ČT24
  • Zdobené schodiště zdroj: ČT24

I když má bývalé sídlo chemičky neocenitelnou historickou hodnotu, kupci se zatím nehrnou. Unipetrol nabízí palác k prodeji už od loňska. Se zájmem se zatím nesetkal, a tak se rozhodl snížit cenu. Místo původních 22 milionů korun už chce za unikátní budovu jen 18 milionů korun.

„Zatím se snížení ceny neprojevilo. Ale stále nemovitost nabízíme a věříme, že ten správný kupec přijde,“ uvedl jednatel realitní kanceláře Tomáš Švestka. „Věříme, že jde o natolik unikátní budovu, že si svého kupce najde,“ souhlasí mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Další slevu už firma neplánuje. Stačí jí, když palác prodá do konce příštího roku.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)