Vysočina dostane poslední nový motorák

Jihlava – Poslední tři nové motoráky typu Stadler Regioshuttle přijedou na Vysočinu v příštím týdnu. Na regionálních linkách už jezdí deset těchto vozidel, jejich celkový počet dosáhne čísla třináct. Původně sice České dráhy slibovaly sedmnáct nových motorových vozů, nakonec se ale nedohodly na provozu posledních čtyř s krajským úřadem, proto budou tyto motoráky jezdit v jiných krajích.

Dodání všech třinácti nových regioshuttlů trvalo déle než rok, první vozidlo představily České dráhy v Jihlavě již na konci loňského října. Zbytek ale začal přicházet až v létě. Třináct nových vlaků ovšem zatím na Vysočině jezdit nebude, poslední dodané vozy ještě čekají technicko-bezpečnostní zkoušky. Do konce měsíce by ale do provozu již zasáhnout měly. Podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové se ale s plným provozem nových motorových vozů počítá až od nového jízdního řádu, který začne platit druhou prosincovou neděli. Zatím motoráky od Stadleru jezdí v provizorním režimu, uvedla mluvčí.

Motorové vozy Regioshuttle zakoupily České dráhy s přispěním evropských peněz, které zprostředkoval kraj. Třináct vozidel proto musí zůstat v regionu, ty, které již jezdí, jsou často vidět i na hlavních elektrizovaných tratích u Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou a Jihlavy. Další čtyři motoráky nakoupily dráhy ze svého, protože se ale nedohodly s krajem na financování jejich provozu, nakonec se z nich budou těšit cestující v jiných krajích.

Regioshuttly objednaly ČD ve dvou provedeních, kromě „vysočinské“ verze jezdí také „liberecká“ upravená k provozu na sklonově náročné trati do Harrachova. Všechny tyto vozy jsou první klimatizované motoráky v barvách ČD, oproti Regionovám, které na mnoha tratích nahradily, mají lepší podvozky a také vyšší maximální rychlost.