Drahé prázdné jesle

Ostrava - Jesle jsou dnes pro většinu zaměstnaných matek nedosažitelnou službou. To však neplatí o Karviné. Moderní zařízení pro víc než třicet dětí je tam obsazené sotva z padesáti procent. Rodiče radši dávají i dvouleté ratolesti do vedlejší školky, protože za tu platí asi o pět set korun míň.

Dvě děti a stejný počet sestřiček, které se o ně starají. Takový je obrázek nejmenšího oddělení karvinských jeslí, kde by ale dětí mohlo být i deset. O pár metrů dál je městská školka. Svou dvouapůlletou dceru tam vodí i paní Veronika. „Zjistila, jsem si, že by mě malá stála ve školce asi čtyři sta až čtyři sta padesát korun. Jesličky stojí na těch pět dní asi devět set padesát korun, což je pětistovka k dobru a tu člověk na ulici jen tak nenajde,“ vysvětluje svůj postoj Veronika Bednárková. 

Za měsíční pobyt v jeslích zaplatí lidé v Karviné asi dva tisíce korun. Právě peníze často rozhodují o tom, proč dají rodiče dítě raději do školky. Ví to i magistrát, školkám ale nadiktovat cenu za pobyt nemůže. Je to plně v kompetenci ředitelů. „Když nám rodiče dají děti, tak potřebují jen papučky, boty na ven a pleny,“ vypočítává vedoucí jeslí Marcela Parikrupová. „My platíme zhruba třináct tisíc korun měsíčně na jedno dítě, ale musím zdůraznit, že ta služba je důležitá,“ říká mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. 

V celém Česku je momentálně čtyřicet šest jeslí a v nich asi tisíc osm set dětí. Zájem je ale mnohonásobně větší. I proto je situace v Karviné výjimečná. A potvrzují to například v sousedním Havířově. Jesle zde mají plné, i když za ně rodiče platí stejně jako v Karviné, tedy asi dva tisíce za měsíc. „V září jsme museli některé maminky odmítnout,“ přiznává vedoucí jeslí v Havířově Jana Wislová. 

Karvinský magistrát i přesto, že na provoz jeslí doplácí, tvrdí, že je bude dotovat i dál. O jejich uzavření neuvažuje.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)