Na zakázce jičínské radnice se podílí firma jednoho z radních

Jičín – Radní Jičína Tomáš Frýba (TOP 09) čelí kritice kvůli tomu, že se jeho soukromá firma podílí na zakázce od radnice. Frýba tvrdí, že své firmě ke kontraktu nijak nepomohl.

Město Jičín potřebovalo opravit svůj úřad. Na zakázku sice vypsalo výběrové řízení, jenže vítěz zkrachoval. Druhého úspěšného ale radnice přeskočila a zakázku přiklepla až třetímu v pořadí, firmě Staving. Staving se pak domluvil s firmou Koupelny-topení radního Frýby na subdodávce v hodnotě 1,4 milionu korun. „Kšeft jsem si nepřihrál, když se Staving domluvil s naší společností, že budeme dělat subdodávku, tak jsem ani nebyl v Jičíně, ale v zahraničí,“ tvrdí ale Frýba.

Jeho slova potvrzuje i místostarosta Jičína Petr Hamáček, podle kterého Frýba rozhodnutí radnice neovlivnil. „Už jen souhlasil s navrženým řešením,“ uvedl Hamáček (Sdružení pro Jičín). Frýba také tvrdí, že pokud by byl v době hlasování přítomen, tak by na vzniklou situaci upozornil a hlasování by se zdržel. „Myslím, že to nevěděl nikdo,“ stojí rovněž na straně Frýby i starosta města Jiří Liška (ODS). Na propojení byznysu a politiky Frýba nic špatného nevidí. „Do politiky mají vstupovat i podnikatelé, kteří do toho vnesou podnikatelského ducha,“ myslí si radní, který také vydává noviny a podniká v realitách.

Frýba se nedávno podílel na odvolání starosty Puše. Vyčítal mu rovněž městské zakázky, které získala firma Geosan, ač vyšly město až o sto milionů korun dráž než konkurenční nabídka.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)