Obří pomník Jaroslava Haška

Jihlava – Sochař Radomír Dvořák dokončuje jako poctu spisovateli Jaroslavu Haškovi obří pomník. Práce na osmnáctitunové soše z lipnické žuly spějí ke svému závěru.

Žulový portrét spisovatele Jaroslava Haška se zatím nachází uprostřed kamenolomu v Lipnici nad Sázavou. Hlavními pracovními pomůckami Radomíra Dvořáka jsou v těchto chvílích různé druhy dlátek a kladivo. Podle něho právě tyto nástroje nepoškozují kámen do hloubky. Nejvíce ho baví dotváření obličeje. „Materiálem je kvalitní žula z místního lomu. Má jemnozrnnou strukturu a modrou barvu,“ popisuje matérii Radomír Dvořák. 

Nápad na Haškův pomník vznikl v hospodě u piva, a to díky nadšení a pochopení ředitele lomu. Hlava Jaroslava Haška váží osmnáct tun a vysoká je dvě stě šedesát pět centimetrů. „Je to geneticky upravený sochařský portrét Jaroslava Haška s nosem jeho vlastní manželky Jarmilky prostřednictvím vnuka Richarda,“ upřesňuje Radomír Dvořák. 

Po dokončení ale socha nebude v celku. Stejně jako model se rozloží na osm žulových bloků. „Život lidský, poslušně hlásím, pane oberlajtnant je tak složitej, že samotnej život člověka je proti tomu hadr,“ cituje ze Švejka Radomír Dvořák a upozorňuje, že se tato sentence objeví na plochých stěnách pomníku hned v deseti jazycích. „Česky, německy a maďarsky, což byly jazyky monarchie, dále polsky a rusky, tedy jazyky národů, které se nesnášejí,“ uvádí příklady jazyků Radomír Dvořák. 

Příští rok v dubnu bude Vysočina slavit 130. výročí od narození spisovatele Haška. Tady na louce mezi Dolním Městem a Lipnicí nad Sázavou bude odhalen pomník spisovatele. Jeho Švejk byl zatím přeložen do celkem padesáti osmi světových jazyků.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)