Boj o levnější dálniční známku pokračuje

Karlovy Vary - Boj o zrušení nebo snížení poplatku za dálniční známku na západě Čech pokračuje. Starostové obcí z okolí rychlostní silnice R6 tvrdí, že řidiči v regionu odmítají kupovat drahou známku, kterou téměř nevyužijí. Kraj není napojen na českou dálniční síť a řidiči se podle starostů placeným úsekům raději vyhýbají.

Od doby, kdy úřady zpoplatnily už hotové části rychlostní silnice, vzrostl provoz v obci Hory u Karlových Varů nejméně trojnásobně. Auta se vrací do míst, odkud je měla právě rychlostní silnice odvést. Starosta se bojí komplikací, které přinese sníh a náledí. 

Starosta Hor Milan Pokorný (nez.) uvedl, že z někdejších 300 až 500 automobilů denně nyní projede malou obcí až 1 500 aut. „Nejen v pracovní dny, kdy lidi jezdí do práce, ale i o víkendu, kdy přes nás jezdí lidé za rekreací,“ uvedl Pokorný. „Řidiči se vyhýbali a vyhýbat se budou i nadále R6. To zpoplatnění podle mého názoru stále nemá smysl,“ myslí si i starosta Nového Sedla Martin Loukota. 

Kraj podle starostů nemá bezpečné napojení na českou dálniční síť. Čtyřproudá silnice z Chebu vede jen do Karlových Varů. Ve směru na Prahu končí bezpečná rychlostní silnice ještě před hranicemi města. Dalších 80 kilometrů do hlavního města pokračují řidiči hodinu a půl po staré silnici. Snahy dostavět čtyřproudou silnici z Karlových Varů do Prahy připomíná jen plastová tabule u silnice. Krajští politici proto žádají úlevu pro řidiče. Desetidenní dálniční známka by v Karlovarském kraji mohla platit rok. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj usiluje o výjimku déle než rok. Nepomohla ani petice. I k dalšímu návrhu jsou zástupci ministerstva dopravy skeptičtí. Musel by se kvůli němu změnit zákon.