Počet tendrů klesá. Kraje, města i obce mají problémy

Cheb - Zákon o veřejných zakázkách, jehož cílem je hlavně boj proti korupci, skoro paralyzoval kraje, města a obce. Výběrová řízení často končí krachem a dodavatele zakázek, ale třeba i sociálních služeb, se nepodaří včas najít. Jen v Chebu už například muselo zavřít pět terapeutických dílen, a desítky klientů tak zůstaly bez pomoci. Kvůli novým pravidlům ubývá i počet vypisovaných tendrů.

„Fungujeme totálně bez peněz. Jsme v zoufalé situaci,“ říká manažerka chráněných dílen Joker o.s. Petra Lhotáková. „Máme půjčku skoro 400, 450 tisíc, co už máme od známých popůjčeno,“ dodala Ivana Šmerdová, místopředsedkyně Joker o.s.

Podle úředníků Karlovarského kraje má podobné potíže sedm organizací, které v regionu postiženým poskytují specializovanou péči. Kraje přitom evropské peníze na služby mají. Jen v jižních Čechách se jedná o 100 milionů korun. Rozdělit by se měly mezi asi padesát poskytovatelů sociálních služeb. To ale není možné bez výběrových řízení. Do nich se ale často hlásí jeden uchazeč a podle zákona se pak musí tendr zrušit. 

„My jsme na to už rok upozorňovali všechny kraje i náš kraj, ministerstvo, když připravovalo novelu o zakázkách, že v tomhle segmentu může být problém,“ uvedl Miloslav Čermák /ČSSD/, náměstek hejtmana, Karlovarský kraj.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Počet vypisovaných zakázek klesá, přibylo papírování

Od dubna, kdy platí nový zákon, klesl počet samosprávami vypisovaných veřejných zakázek o 80 procent. „Je s tím neúnosné papírování a některé limitující faktory v podstatě neumožňují vybrat dodavatele,“ řekl Dušan Kubica, místostarosta Dvora Králové nad Labem. „Zadání veřejné zakázky nám někdo bude muset udělat, a to je pro nás další náklad navíc,“ říká Pavel Souhrada /ODS/, starosta Bernartic.

Zatím se přitom ani neví, jestli protikorupční zákon funguje. „Novela existuje velmi krátkou dobu, tak ani nelze říct, jak moc splnila svůj účel boje proti korupci,“ uvedla Jana Jabůrková, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj. „Jsme si vědomi, že i protikorupční opatření přinášejí administrativní zátěž a vyhodnotit to určitě bude třeba,“ uvedla Karolína Peak /LIDEM/, vicepremiérka pro boj s korupcí, předsedkyně strany.