Eurovia nechce jednat s ŘSD, návrh na opravu D47 asi nebude

Ostrava – Stavební firma Eurovia CS zřejmě nepředloží svůj návrh na provedení oprav zvlněných úseků dálnice D1 (stavěné jako D47) u Ostravy. České televizi to řekl zástupce společnosti Marek Roll. Uvedl, že poté, co státní Ředitelství silnic a dálnic podalo na firmu další žaloby, přestává být firma ochotna dále se státem jednat.

„Ve světle toho, že ŘSD podalo další žaloby, tak se prostor pro další jednání radikálně zúžil a v tuto chvíli nemohu říct, jestli nějaký další návrh bude na stole,“ řekl zástupce Eurovie Marek Roll. Dodal, že nemá informace o tom, že by firma státu něco slíbila.

Podle ředitelky úseku kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic Miloslavy Pošvářové ale měla Eurovia předat návrhy na technické provedení oprav do minulé neděle. „Dnes jsme dostali příslib, že je obdržíme koncem tohoto týdne,“ prohlásila Pošvářová.

Rozhovor s M. Pošvářovou a M. Rollem (zdroj: ČT24)

Dvanáct žalob, které ŘSD na Eurovii podalo minulý týden, se netýkají technického zajištění opravy dálnice D1, nýbrž toho, kdo ji zaplatí. Zatímco ředitelství tvrdí, že tak má učinit stavební firma, která nedodržela domluvený postup stavby a použila nekvalitní materiály, Eurovia to odmítá. Tvrdí, že vše činila v souladu se smlouvami a podle požadavků ŘSD, které tak za závady samo nese odpovědnost. Marek Roll zdůraznil, že ke zvlnění přispěla i špatná údržba. Firma proto chce jednat zvlášť o každé závadě, kterou chce ŘSD reklamovat.

Vady na dálnici D47
Zdroj: ČT24

Obě strany se také přou o prodloužení záruky na stavbu. ŘSD požaduje, aby za ni firma ručila ještě deset let, Eurovia ale nabízí prodloužení nanejvýš o půl roku.