Primátor Frýdku-Místku rezignoval

Frýdek-Místek - Frýdecko-místecký primátor Petr Cvik (ČSSD) rezignoval k 3. prosinci na svou funkci. Nového primátora i náměstky budou v tento den volit městští zastupitelé. Informovala o tom frýdecko-místecká mluvčí Jana Matějíková. Konkrétní důvod Cvikova odchodu nesdělila. Opozice ale tvrdí, že se chystá pouze velká výměna funkcí.

Cvik byl od jara, kdy ve městě vypukla kauza se zmanipulovanými zakázkami, na dlouhodobé nemocenské. Z ní se vrátil zhruba před měsícem.

Policie v případu stíhá už 14 lidí, z toho 4 pracovníky magistrátu včetně primátorova náměstka Dalibora Hrabce (bývalý člen VV). Podle vyšetřovatelů manipulovali zakázky v hodnotě milionů korun. Zakázky pak dopadly podle předem určeného výsledku. Některé se týkaly dodávek a služeb pro magistrát, další pro Městskou policii Frýdek-Místek. Hrabec obvinění odmítá.

Jedenáctičlenná městská rada je složená z ČSSD, KDU-ČSL a nestraníků. V opozici jsou kromě ODS také komunisté, TOP 09 a Nezávislí.

Opozice nyní čeká na důvody rezignace. „Ty důvody jsou určitě velmi důležité, protože máme informaci, že to bude sice rezignace na jedné straně, ale současně, že z nynějšího primátora bude náměstek primátora,“ uvedl zastupitel Petr Konůpka (ODS) s tím, že podle jejich informací má dojít k výměně mezi náměstkem primátora Michalem Pobuckým (ČSSD) a primátorem Cvikem, kteří si pouze prohodí své funkce. „Navíc za ČSSD pravděpodobně vznikne další náměstek, který by měl převzít většinu kompetencí tak, aby na pana Cvika zbylo co nejméně, pravděpodobně jenom školství,“ podotkl Konůpka. Pobucký se k tomu nechtěl vyjádřit.