Nerozšiřujte I. zónu, žádají obyvatelé Šumavy

Vimperk – Trojnásobné nebo i větší rozšíření první zóny Národního parku Šumava, které připravuje ministerstvo životního prostředí spolu s parkovou správou, se vůbec nelíbí místním obyvatelům. V petici, kterou podepsalo jedenáct tisíc z nich, tvrdí, že zvětšení první zóny napomůže lýkožroutům v šíření jejich populace a navíc nebude možné vstupovat do některých oblastí.

Přísněji chráněná Šumava rovná se suchá Šumava, tvrdí aktivisté, kterým se rozhodnutí rozšířit první zónu nelíbí a chtějí jejímu zvětšení zabránit. „Jde o nějakých devět tisíc hektarů zelených lesů, které když se zařadí do té kategorie, tak zcela jistě uschnou,“ uvedl organizátor petiční akce Petr Martan.

Petice proti rozšiřování šumavské první zóny našla podporu především v horských obcích, jejichž obyvatelé rozhodně podporují boj proti kůrovci všemi prostředky. Obávají se, že to nadále nebude možné, protože v první zóně platí přísná pravidla ochrany přírody a navíc se v těchto oblastech nesmí těžit. „Nechceme extrémně rozšiřovat první zóny. Jde o to, že bychom chtěli, aby se na Šumavě zasahovalo proti kůrovci,“ zdůraznil starosta Kvildy Václav Vostradovský. 

I. zóna NP
Zdroj: ČT24

Ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek ale upozornil, že rozšíření neproběhne naráz, jde spíše o dlouhodobý výhled. „Návrh zákona počítá s tím, že se bude první zóna postupně rozšiřovat po 15, 30 a 45 letech. To je doba určená na to, aby se les připravil pro to, aby mohl přejít do první zóny,“ řekl ředitel Mánek. Návrh českého ministerstva je přitom minimalistický, Světový svaz ochrany přírody varoval, že pokud se nezvětší ještě alespoň o polovinu, přijde Šumava o status národního parku. To by ovšem oproti stávající rozloze první zóny znamenalo rozšíření na čtyř až pětinásobek.

Národní park Šumava
Zdroj: ČT24

Peticí se nyní bude zabývat Senát, kde má velkou naději na úspěch. Snahu šumavských obcí zabránit rozšíření první zóny totiž podpořil i jeho předseda Milan Štěch. „Rozumím obavám občanů, aby se pro běžný, civilní život podmínky nezhoršily,“ podotkl.

Ministerstvo životního prostředí s rozšířením bezzásahových oblastí ale počítá. Slibuje ovšem, že se pokusí vymyslet podmínky, které budou pro Šumavany přijatelné.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)