První skiareál zahájil zimní sezonu

Jiřetín pod Jedlovou (Děčínsko) – Lyžařská sezona začala. Jako první se letos nerozjel vlek v žádném velkém středisku, nýbrž se tak zřejmě stalo na svahu lužickohorské hory Jedlová, na místní sjezdovce během neděle lyžovalo asi 200 lidí. Alespoň dětský vlek potom pustili také v krušnohorské Telnici. Většina velkých skiareálů začala o víkendu uměle zasněžovat, lyžaře pustí na sjezdovky příští týden.

Vlekaři na severozápadě Čech mají oproti silnější konkurenci třeba v Krkonoších, Jeseníkách nebo na Šumavě výhodu v přívalu sněhu, který ve čtvrtek region zavál. V Jiřetíně pod Jedlovou prohlásili dnešní provoz vleku za regulérní zahájení sezony, což se místním vlekařům podařilo jako prvním v Česku. Vlekem se přišlo svézt asi 200 lidí. „Jezdíme až nahoru. Lidem sice doporučujeme jezdit jen část, protože to výš není úplně ideální, ale někteří jezdí celou sjezdovku,“ řekla Simona Šolcová z jiřetínského skiareálu.

Symbolicky zahájit sezonu se rozhodli také v Telnici. V provozu však byl pouze dětský vlek, všechny delší sjezdovky jsou zatím mimo provoz, protože napadaný sníh odvál vítr. Zatímco sjezdaři si příliš neužili, kdo přijel do Krušných hor s běžkami, mohl si užít dobrých podmínek.