Frýdecký magistrát: Pobucký primátorem, Lessy v novém odboru

Frýdek-Místek – Dosavadní frýdeckomístecký primátorský náměstek Michal Pobucký (ČSSD) „povýšil“. Městští zastupitelé ho zvolili novým primátorem, nahradil svého stranického kolegu Petra Cvika, který k dnešku rezignoval. Obratem se ovšem ujal náměstenské funkce. Kromě staronových mužů vedení dostal dnes magistrát i další posilu. Do čela docela nového odboru se postavil bývalý policejní prezident Petr Lessy.

Petr Lessy stanul v čele nového magistrátního odboru bezpečnostních rizik a prevence kriminality. Z vrchního strážce pořádku v celém Česku se z něj tak stává vrchní strážce pořádku ve městě.

Plánuje sloučit všechny městské bezpečnostní složky, aby je mohl lépe koordinovat, a zaměřit se na tzv. latentní kriminalitu. „U Policie ČR jsme používali údaje pouze z tzv. registrované kriminality. Občas se vyskytne průzkum, který stanovuje míru latence kriminality na tom území, to znamená míru kriminality, kterou občané neoznamují,“ přiblížil nový ředitel odboru.

Zřízení nového odboru se nezamlouvalo městské opozici. „Odbor bezpečnostních rizik a prevence kriminality nikdy na magistrátu nefungoval, nebyl tady, a přesto veškeré agendy běžely,“ řekl zastupitel Petr Konůpka (ODS). Opozici se také nelíbí, že zastupitelé nebyli o vzniku nového odboru vůbec informováni.

Petr Lessy skončil ve vedení republikové policie poté, co ho obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomocí a pomluvy. Na magistrát nastoupil po vítězství ve výběrovém řízení. „Já jsem celý život působil v oblasti bezpečnosti pro veřejnost, chtěl jsem v této oblasti dále působit,“ řekl Lessy s tím, že měl i jiné nabídky. Jeho právníci se ovšem stále snaží zvrátit rozhodnutí ministra vnitra Kubice, který ho zbavil služebního poměru u státní policie.

Náměstek primátorem, primátor náměstkem

Do primátorského křesla vynesly Michala Pobuckého hlasy 29 zastupitelů. Proti jeho zvolení se postavili pouze tři, zbylých sedm zastupitelů se zdrželo. Hlasování bylo veřejné. Opoziční ODS se sice snažila prosadit tajnou volbu, ale neuspěla.

Svůj odchod z čela města vysvětlil předchozí primátor Cvik přehodnocením priorit po dlouhodobých zdravotních problémech. „Všichni dobře víte, že jsem byl poslední půl rok v pracovní neschopnosti. Doplatil jsem na to, že těch deset let, kdy vykonávám veřejnou funkci, se stres a pracovní vytížení nakupily natolik, že jsem je přestal zvládat,“ řekl končící primátor zastupitelům. Na radnici ale zůstává, úspěšně kandidoval na náměstenské místo volné po Pobuckém, protože se již cítí zdráv.

Michal Pobucký
Zdroj: ČT24

Cvikova kandidatura se setkala s větší kritikou než Pobuckého „povýšení“. Opozice je přesvědčena, že zdravotní a osobní důvody, které ho vedly k rezignaci na místo primátora ho budou ovlivňovat i jako náměstka. Prý se bývalý primátor pouze snaží zachovat si dobře placené místo. Zastupitelé také upozornili, že Cvik přestal funkci primátora vykonávat právě ve chvíli, kdy se na magistrátu rozjelo policejní vyšetřování. Petr Cvik uvedl, že s policií spolupracoval i během své pracovní neschopnosti a zásadně odmítl, že by post náměstka byl „trafikou“. Kromě Cvika získal nový primátor ještě jednoho náměstka Karla Deutschera (ČSSD). Obsadil tak funkci, z níž již na jaře odešel Michal Novák.

Svému nástupci přenechal Cvik magistrát, který musí čelit vážné aféře. Od jara se policie zabývá údajnou korupcí při zadávání městských zakázek. Obviněno bylo čtrnáct lidí včetně čtyř zaměstnanců magistrátu, mezi nimi je i jeden z náměstků primátora.

Jedenáctičlenná městská rada je složená z ČSSD, KDU-ČSL a nestraníků. V opozici jsou kromě ODS také komunisté, TOP 09 a Nezávislí.