NE komunistickému školskému radnímu řeklo 400 lidí

Olomouc – Petici proti působení Zdeňka Švece zvoleného za KSČM na radního Olomouckého kraje pro školství podepsalo 400 lidí. Inicioval ji vedoucí katedry historie na Filozofické fakultě Univerzity Palackého Jaroslav Miller, nyní petici předal hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD). Hejtman se ale školského radního nechystá vyměnit, je přesvědčen, že obavy z ideologického ovlivňování středních škol jsou neopodstatněné. Sám radní Švec před časem upozornil, že je nestraník a na starost má pouze financování škol.

Jaroslav Miller šířil petici za výměnu krajského školského radního především na své fakultě a univerzitě, kde ji podepisovali zaměstnanci a studenti, přicházeli za ním ale i další lidé. „Vyjádřil jsem hejtmanovi úzkost z toho, že školství v kraji má na starosti kandidát KSČM, což má v sobě negativní symboliku,“ vysvětlil Miller důvod sepsání petice.

Na setkání s hejtmanem se historik dozvěděl, že se peticí budou zabývat zastupitelé a kraj uspořádá o komunistické správě školství veřejnou diskuzi. Jiří Rozbořil se také zaručil, že k žádnému ovlivňování výluky nebude docházet. „Krajský náměstek netvoří zákony, kraj je spíše správcem majetku a přerozděluje peníze. Ani ředitele škol nejmenuje náměstek, ale celá rada,“ upozornil hejtman Rozbořil, který od historika dostal i dvě knihy o sociální demokracii po roce 1948 a spolupráci sociálních demokratů s komunisty. Profesora olomoucké univerzity hejtmanův slib upokojil. „Pokud to garantuje sám pan hejtman, tak já jsem s tím spokojen,“ řekl Miller po předání petice.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Že žádnou ideologii do výuky prosazovat nebude, slíbil již před časem i sám radní Zdeněk Švec. Současně poukázal, že přestože byl do krajského zastupitelstva zvolen na kandidátce KSČM, je nestraník.

Protesty proti komunistovi v čele krajského školství nejsou pouze v Olomouckém kraji. Například v Jihočeském kraji před časem kvůli tomu několik středních škol a Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity stávkovaly. Bouří se také v Královéhradeckém a Karlovarském kraji.