Úřad musí rozhodnout do 30 dnů, občas mu to ale trvá přes půl roku

Opava – Místo třiceti dnů čekal vozíčkář z Opavy osm měsíců, než městský úřad projednal jeho žádost o vytvořeního vyhrazeného parkovacího místa. Podle magistrátu se vše protáhlo proto, že radní právě měnili pravidla pro parkování. Proč bylo potřeba pravidla upravit, však nikdo neví.

Vladimír Pivovarčí má amputovanou nohu a při parkování v přeplněných ulicích opavského sídliště zažívá denně očistec, najít vhodné místo mu totiž občas trvá i několik hodin. Zatím ale nemá na výběr – magistrát v jeho případu pozoruhodně selhal. O vyhrazení parkovacího místa požádal Vladimír Pivovarčí 29. března a očekával, že za několik dnů už bude mít své soukromé stání.

Dodnes ho ale nemá. Úřad o vytvoření vyhrazeného místa rozhodoval osm měsíců a pozitivní výrok městské rady padl až docela nedávno – 28. listopadu. To je přitom podle právníků nepřípustné. „Magistrát města Opava jako správní orgán toto řízení musí ukončit rozhodnutím do 30 dnů,“ poukázala právní poradkyně Žaneta Olejárová.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Vysvětlení magistrátu, proč tak dlouho váhal, je stručné – radní v době, kdy Vladimír Pivovarčí požádal o vyhrazení parkovacího místa, měnili pravidla pro parkování. „Ta pravidla se vytvářela až do září. Pan Pivovarčí požádal zrovna v tom období, kdy půl roku čekal, než se ta pravidla dotáhnou,“ vysvětlovala mluvčí úřadu Lada Dobrovolná. Proč ale radní tvořili pravidla osm měsíců, nikdo neví.

Úřední kolečko ale ještě neskončilo, rozhodnutí městské rady je spíše teprve začátkem. Do práce se teď musí vrhnout odbor dopravy, který nechá dosadit značku a parkovací místo vyznačit. Na to mají úředníci dalších 60 dnů. Pokud vše půjde bez problémů, bude mít Vladimír Pivovarčí vytoužené parkovací místo v únoru – 11 měsíců od chvíle, kdy podal žádost. Bude-li se ovšem dopravní odbor řídit rovnicí městské rady, kdy 30 dnů = 8 měsíců, bude vše hotovo zhruba za rok a čtvrt.