V přerovském ghettu zůstává pět rodin, další se stěhují

Přerov – Ve zdevastovaných budovách ve Škodově ulici v Přerově stále zůstává pět rodin. Mají dluhy vůči městu, nemohou se proto přestěhovat do náhradních bytů, které radnice obyvatelům Škodovy ulice nabídla. Dalších pět rodin ale nabídku využilo a původní rozpadající se domov opustili. Vedení Přerova zdejším obyvatelům přestěhování nabídlo poté, co plány s přeměnou lokality skončily fiaskem. Místo moderní čtvrti zůstaly v ulici ruiny a domy, do kterých si lidé vedou vodu zahradními hadicemi.

Městské byty dostalo pět rodin ze Škodovy ulice, mohly se tak přestěhovat do Kojetínské či Husovy. „Městu nic nedluží, mají podepsány nájemní smlouvy s městem. Byty jsme jim na základě předložení potvrzení o bezdlužnosti předali,“ řekl náměstek primátora Michal Zácha (ODS). Ghetto tak opustila zhruba polovina obyvatel, jejichž počet úředníci odhadovali na 50 až 100.

Posledních pět rodin ve zdevastovaných domech musí zůstat, přestože také projevily zájem o náhradní byty. Magistrát však rozhodl, že na ně nemají nárok, protože nesplnily podmínky stanovené zastupitelstvem. Většina z nich dluží městu na nájmech či poplatcích za odpady. Částky se pohybují od několika tisíců korun až do 270 tisíc korun. „Mají nyní snahu s příchodem zimy to doplatit. Až se tak stane, budeme to řešit. Je to na nich,“ zdůraznil náměstek Zácha.

Škodova ulice v Přerově
Zdroj: ČT24

Situací posledních obyvatel domů ve Škodově ulici se zabývají také humanitární organizace. „Dům není v dobrém stavu, je to provizorní bydlení, ale havarijní stav tam nyní není. Což však neznamená, že při mrazech nemůže nastat. S rodinami, jež tam zůstávají, i s těmi, co se stěhují, jsme v kontaktu,“ řekl dnes Richard Kořínek z organizace Člověk v tísni. Obyvatelům také hrozí, že nebudou mít co pít. Kromě města totiž dluží také majiteli domů, který proto hrozí, že vypne vodu.

Vlastník domů samotný ale bude zřejmě muset sám zaplatit pokutu půl milionu a o lokalitu navíc přijde. Rozhodli tak přerovští zastupitelé poté, co firma Opera Bohemia nesplnila smlouvu, podle které bytové domy ve Škodově ulici získala. Město je prodalo v roce 2007 za 1,5 milionu korun, investor se zavázal, že ghetto přestaví na multifunkční domy. Neučinil tak a zastupitelstvo proto rozhodlo, že město lokalitu znovu převezme do svého majetku.