Postižení bezdomovci mají v Česku první léčebnu

Ostrava – V Moravskoslezském kraji přibývá bezdomovců, kteří stárnou, jsou nemocní a nemohou se o sebe postarat. Příští týden pro ně otevřou ojedinělé zařízení, které by jim mělo se zdravotním postižením pomoci. Zprovoznění centra přišlo na víc než 15 milionů korun.

Postižení lidé bez domova často končí v léčebně dlouhodobě nemocných. Není však možné, aby v nich zůstali natrvalo. Někteří z nich zkrátka přestali chodit, skončili na vozíku a netuší, kam jinam mají jít. Výjimkou nejsou mezi bezdomovci ani těžké mozkové příhody. 

„Nemají ani na to, aby se dostali do standardního domova důchodců, protože jsou pro ně často nepřijatelní - jak z finančních, tak i ze sociálních důvodů,“ vysvětluje oblastní ředitel Armády spásy Jan Krupa. 

Bezdomovci přespávají v opuštěných prostorách
Zdroj: ČT24

Ostrava nyní zbudovala místo, kde se o lidi z ulice postarají. Počty bezdomovců totiž začaly prudce stoupat v 90. letech, na ulici tehdy v průměru končili padesátníci. Dnes je jim sedmdesát, jsou nemocní a venku už zůstat nemohou. Populace stárne a s nimi také nemocní bez domova. 

Nový dům nazvaný Přístav, který Ostrava zrekonstruovala za peníze z Evropské unie, pojme asi třicítku pacientů. V rámci Česka se jedná o výjimečný projekt, protože nikde mimo Moravskoslezský kraj obdobná léčebna neexistuje. Podle zástupců léčeben dlouhodobě nemocných by ale podobných zařízení bylo potřeba mnohem více. Počty lidí, kteří zůstali na ulici a jsou tělesně postižení, navíc neustále narůstají.

Nové zdravotní zařízení pro bezdomovce (zdroj: ČT24)