Ostrava vítá černé pasažéry, DPO propouští revizory

Ostrava – O deset revizorů méně kontroluje cestující v ostravských tramvajích, trolejbusech či autobusech. Dopravní podnik Ostrava (DPO) je nepotřebuje, protože nedokáže vymáhat pokuty od přistižených černých pasažérů. Pro firmy, které je vymáhaly, už nejsou zajímavé – podle nového zákona si za ně totiž nemůžou účtovat vysoké marže. Dopravní podnik přitom musí šetřit, a tak se rozhodl obejít se bez části kontrolorů.

Přistižení cestujícího bez jízdenky by mělo být pro dopravce velmi výhodné – černí pasažéry musí k jízdnému platit i pokuty. Jenomže ostravský podnik není schopen pokuty vymáhat. „V současnosti evidujeme výpadek 40 milionů korun z vymáhání pohledávek za ježdění bez platné jízdenky,“ sdělil ekonomický náměstek DPO Roman Šula. Firmy, které se vymáháním pohledávek dříve zabývaly, ztratily zájem, když jim soud zakázal účtovat si vysoké odměny.

Doplatili na to ti, kteří černé pasažéry chytají – revizoři. Firma jich propouští deset pro nadbytečnost. Dopravní podnik se ale kvůli propouštění revizorů dostává do začarovaného kruhu: čím méně bude mít revizorů, tím méně vybere na pokutách od černých pasažérů. „Když cestující uvidí, že je méně revizorů v oběhu, tak bude menší morálka kupovat si jízdenky,“ varoval šéf odborů DPO Ivo Protivinský.

Hospodářské problémy vypukly v ostravském dopravní podniku poté, co se město rozhodlo významně snížit své platby za služby firmy. Oproti loňskému roku chybí dopravnímu podniku 50 milionů korun a na březen chystá omezování a rušení některých spojů.