Brusel může Ústeckému kraji udělat z rozpočtu cár papíru

Ústí nad Labem – Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo rozpočet na příští rok. Jsou si ale vědomi toho, že se z rozpočtu s 82milionovým schodkem snadno může stát cár papíru. V souvislosti s pochybeními při rozdělování evropských dotací hrozí kraji, že bude muset zaplatit i stovky milionů korun. Navíc dokud se financování projektů, které mají přislíbenou dotaci, opět nerozeběhne, bude muset kraj na úrocích platit bankám milion korun denně. Výrazným překročením schodku skončilo hospodaření kraje například loni, kdy místo plánovaných 140 milionů korun vloni ukončil hospodaření se schodkem 786 milionů.

Zatím není jasné, kolik peněz zaplatí Ústecký kraj na korekcích kvůli chybám v projektech ROP Severozápad. Stejně tak vedení regionu neví, odkud na to vezme peníze. „Pokud to bude do 250 milionů korun, bude na to stačit rezerva. Pokud ne, budeme se snažit o splátkový kalendář, přesunutí placení do dalších let, budou se muset omezit investice,“ přiblížil na jednání zastupitelstva radní Ladislav Drlý (KSČM).

Rozpočet, který zastupitelstvo schválilo, počítá s příjmy 12,194 miliardy korun a výdaji 12,277 miliardy korun. Podpořilo ho 41 ze 47 přítomných zastupitelů, zbylých šest se zdrželo. Navrhovaný rozpočet pro rok 2013 bude nejnižší od roku 2007, kdy kraj hospodařil s 10,2 miliardy korun. Opozice však kritizovala přístup rady k hrozícím stamilionovým korekcím. „Obávám se, že pokud se toto riziko vyplní, krajský rozpočet se zhroutí,“ řekl zastupitel za hnutí PRO!kraj Jiří Řehák.

Rezignoval zastupitel Novotný?

Zastupitelstvo Ústeckého kraje se kromě rozpočtu zabývalo také rezignací Jana Novotného z hnutí Severočeši.cz. Není totiž zřejmé, zda skutečně složil mandát. Vedení jeho klubu předložilo hejtmanovi Novotným podepsanou rezignační listinu, čímž jeho mandát skončil. Sám zastupitel ale řekl, že listinu podepsal ještě před volbami. Dokument tak podle něj nemá právní váhu, zvažuje, že se obrátí na soud. Obdobné listy podepsali i další zastupitelé za Severočechy.cz, Novotný „rezignoval“ poté, co se zdržel hlasování při volbě hejtmana.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Některým opozičním zastupitelům se nelíbí ani obsah schváleného rozpočtu. „Chtějí šetřit na sociálních službách, životním prostředí, investicích, podpoře malých obcí, památkách a naopak zvyšují rozpočet kanceláře hejtmana a krajského úřadu,“ uvedl krajský zastupitel a starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser (PRO!kraj). Kraj chce ušetřit také zrušením proplácení jízdného studentům dojíždějícím do školy do jiné obce v kraji, skončí také spolufinacování evropských projektů soukromníků a obcí. Už uzavřené smlouvy s obcemi na 82 milionů korun ale kraj zaplatí. Mezi největší investice kraje patří rozestavěná čistírna odpadních vod v průmyslové zóně Triangle za 146 milionů korun čistírnu odpadních vod. Z těchto nákladů chce kraj dostat zpět 57 milionů díky nájmům a prodeji pozemků v zóně. 

V roce 2013 kraji končí tříletý úvěr na 1,2 miliardy korun, v příštím roce z něj použije ještě 432,9 milionu. Kraj má také otevřený úvěrový rámec do roku 2015, ze kterého chce v příštím roce čerpat 506,8 milionu korun. Na splátky jistiny úvěru, který kraj čerpal v letech 2010 a 2011, půjde z rozpočtu 140 milionů a na splátky dalších úvěrových jistin 717,7 milionu korun.