Řidiči se radují, konečně mohou na Svinovské mosty

Ostrava – Den po slavnostním otevření nového terminálu se veřejnosti naplno otevřely opravené Svinovské mosty. Skončily veškeré objížďky, a tak mohou lidé konečně bez kolon a objížděk cestovat napříč Ostravou například za posledními předvánočními nákupy. Náklady na renovaci Svinovských mostů byly přibližně 416 milionů korun, původně se měly pohybovat kolem 796 milionů korun.

Otevření Svinovských mostů včetně terminálu umožňujícího snadný přestup mezi vlaky, autobusy a MHD je pro ně nečekaným „dárkem“ – podle původních plánů měla částečná uzavírka Opavské ulice na Svinovských mostech trvat ještě čtvrt roku.

Význam této trasy řidiči během necelého roku, kdy na ni nemohli, řádně docenili. „Bylo otravné pořád přemýšlet, který ze směrů je v provozu a který je v rekonstrukci. Občas jsem se i spletl a pak si zbytečně prodloužil cestu,“ poznamenal Petr Třešňovský z Ostravy. „Výborné je, že se otevřely ještě před Vánocemi. Lidé hodně vyjíždějí za nákupy, tak to dopravě určitě ulehčí,“ dodal další řidič.

Uzavírky na Svinovských mostech skončily v noci poté, co byla v pátek slavnostně ukončena rekonstrukce a otevřen nový terminál. Kromě řidičů aut se ulevilo také cestujícím v městské hromadné dopravě. Linky se vrátily do svých tras, autobusy číslo 46, 51, 53 a 64 začaly zastavovat na nové zastávce přímo pod mosty. Dopravní podnik ale zrušil dočasnou linku 42 a také zastávku Třebovická v Opavské ulici.

Nový terminál MHD Svinovské mosty
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Na Svinovských mostech se pracovalo především kvůli stavbě nového dopravního terminálu, který umožní přestup z tramvaje na mostě do vlaku na sousedním nádraží. Projekt propojuje dálkovou železniční dopravu s regionálními vlaky a autobusy i městskou hromadnou dopravou. Šlo ale také o opravu samotných mostů. „Svinovský terminál je jedním z nejdůležitějších dopravních uzlů ve městě, což ukázal i poslední půlrok, během kterého byla dopravní situace v našem městě komplikovaná. Mosty opravu nutně potřebovaly,“ uvedl ostravský primátor Petr Kajnar.

Svinovské mosty jsou součástí Opavské ulice, která je nejvytíženější komunikací v kraji a hlavní spojnicí mezi centrem Ostravy a Porubou. Denně tímto úsekem projede až 45 tisíc automobilů. Uzavírka Svinovských mostů začala v polovině ledna. Automobily tak musely na Rudnou ulici, mohly také bez poplatku využívat přilehlý úsek dálnice D1.