Rozdávání polévky v Boskovicích vyneslo přes 61 tisíc korun

Boskovice - Rozdávání vánoční polévky v Boskovicích vyneslo na pomoc zdravotně postiženým a sociálně slabým z regionu 61 200 korun. Tradiční akce, nazvaná Polévka pro chudé a bohaté, se konala hodinu před polednem na tamním centrálním Masarykově náměstí. Každý za porci zelňačky zaplatil dle svého uvážení, byla k mání i zdarma. Rozdalo se skoro 1 200 porcí.

„Ve srovnání s loňskem jsme vybrali o 3 000 korun méně. V kasičce ubylo vzhledem k hospodářské krizi dvousetkorun a naopak přibylo drobných. Moc nám nepřálo ani počasí. Přesto jsme velmi spokojeni,“ uvedl pořadatel Rudolf Burgr. Připomněl, že Boskovice mají okolo 14 000 obyvatel. Očekával, že zisk poklesne výrazněji.

Rozdávání polévky patří v Boskovicích k tradičním akcím spojeným s Vánocemi. Letos se konal její 18. ročník. Každý rok se mění druh rozdávané polévky. Mnozí si ji z náměstí odnášejí v bandaskách domů, aby si ji naservírovali na štědrovečerní stůl.

Celkem dobrovolníci vybrali v uplynulých ročnících již přes půl milionu korun. Za peníze nakoupili rehabilitační pomůcky pro postižené, ozdravné pobyty, dary pomohly těm nejchudším z regionu, mimo jiné také lidem postiženým povodněmi.

Po vzoru Boskovic dnes uspořádaly čtvrtý ročník stejné sbírky i nedaleké Letovice. Loni se tam rozdávala čočková polévka, akce vynesla 10 500 korun pro sociálně slabé lidi. Letos pořadatelé nabídli 250 porcí bramboračky a vybrali 18 000 korun. I tam budou peníze předány sociálně slabým a postiženým.

Burgr zdůraznil, že akce není jen o sbírce, ale nabízí lidem, aby se na ní setkali s přáteli a společně si užili svátků.

V Boskovicích se po roce opět nalévala štědrodenní polévka (zdroj: ČT24)