Děti na Vysočině se učí z regionálních učebnic

Vysočina - Učebnice, které děti učí na příkladech z jejich okolí. Do pilotního projektu Regionální učebnice se s přispěním evropských peněz na Vysočině zapojilo několik základních škol. Školáci tak budou poznávat přírodu nebo se seznamovat s historií mnohem snadněji spojením s realitou, kterou dobře znají.

Učitelé základní školy ve Velké Bíteši využívají regionální učebnici nejenom v dějepise, zeměpise a přírodopise, ale také v občanské nauce nebo češtině a číselné údaje využívají i v matematice. „Myslím si, že děti se teď budou mnohem lépe učit jakoukoli věc, rostlinky, zvířátka nebo nerosty díky tomu, že si to citově prožijí, že tohle je právě o nás,“ pochvaluje si novou učebnici učitelka Magda Videnská.

Smyslem učebnic je seznámit děti nejprve s jejich obcí a rodným krajem. Pomocí praktických ukázek, regionálních map a fotografií se látka lépe vysvětluje. „To, co je obklopuje, je pro ně mnohem blíž než něco, co je teoretické,“ dodává vedoucí realizačního týmu projektu Pavel Holánek. Učebnice jsou ve formě šanonů, aby si je děti mohly případně doplňovat. 

Podle toho, jak se koncept učebnice osvědčí, by se měly podobné varianty objevovat i na dalších regionálních školách.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)