Chomutov chce motivovat k třídění odpadu

Chomutov - Chomutovští zastupitelé jednali o snížení platby obyvatel za odvoz odpadů pro příští rok o zhruba 50 korun na osobu a rok. Podle primátora chtějí lidi motivovat k většímu třídění odpadů a zamezit zakládání černých skládek. Likvidace nelegálního odpadu stojí město každoročně stále víc peněz.

Primátorův návrh na zlevnění poplatků za odvoz odpadů v Chomutově zastupitelé schválili. Chtěli snížit finanční zatížení občanů v době celkových růstů plateb a jiných poplatků. „V našem městě jsme před rokem již rozhodli, že od roku 2013 dojde k navýšení daně z nemovitosti,“ vysvětlil primátor Chomutova Jan Mareš (ČSSD). 

Motivace obyvatel k třídění a používání sběrných kontejnerů je hlavním důvodem zlevnění odvozu odpadů, a to i přesto, že technické služby dlouhodobě trápí černé skládky. „Likvidace černých skládek nás stojí ročně kolem třech milionů korun,“ uvedl Miroslav Šulta z Technických služeb v Chomutově. Růst nákladů za likvidaci odpadů ale zvyšují nejen klasické černé skládky v okrajových částech města, ale i běžný komunální odpad, odložený mimo popelnice. 

Na konci příštího roku chce chomutovský magistrát vyhodnotit motivační přístup k likvidaci odpadů a více zohlednit občany, kteří třídí odpad.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Odpady nezdraží ani Děčín

Srovnatelný Děčín cenu odvozu odpadu nechá na letošní úrovni, zvýšení poplatku by mu prý přineslo minimální užitek. „My bysme mohli zvýšit maximálně o patnáct korun, což se nám nevyplatí, takže u nás bude částka 500 korun za odpad zachována,“ uvedl primátor Děčína František Pelant (ČSSD).

V Lounech se naopak odvoz odpadu zdraží o zhruba tři procenta, za navýšením je změna DPH a zvýšení provozních nákladů. „Za průměrnou popelnici toto navýšení představuje zhruba padesát až šedesát korun za rok,“ informoval Jiří Čáp z oddělení veřejného pořádku Městského úřadu Louny.