Orlické Záhoří je stále bez sjezdovky

Hradec Králové - Sedm let obec Orlické Záhoří připravuje výstavbu lyžařského areálu a stále je v podstatě na začátku. Investici brání občanské sdružení Dědictví Orlických hor se sídlem v Praze a několik majitelů přilehlých pozemků. Zdůvodňují to tím, že se obávají devastace krajiny.

Zatímco po hřebenech Orlických hor se prohánějí běžkaři, Orlické Záhoří ležící pod hřebenem je bez sněhu, a tedy i bez běžkařů. A právě v těchto dnech by se obci hodila sjezdovka s umělým zasněžováním, aby bylo na co lákat turisty, tvrdí starosta. „Problém je v tom, že zde lidé nemají práci, odcházejí odtud, zatím nemáme turistům co nabídnout,“ říká starosta obce Vojtěch Špinler. „Sníh zde není, a tím pádem ani hosté. Ty, co tady jsou, musíme posílat za hranice do Polska. Peníze tak utíkají českému státu i místním podnikatelům,“ upozorňuje majitel místního hotelu Petr Polák. 

Obec má pro stavbu lyžařského areálu i kladné stanovisko Správy chráněné krajinné oblasti. Projekt ale neustále napadá několik lidí, kteří se odvolávají proti územnímu rozhodnutí. „Jde o území chráněné krajinné oblasti, kde by se měl zřídit masivní industriální komplex. Byl by to nevratný devastační zásah,“ tvrdí právní zástupce odpůrců lyžařského areálu Petr Kužvart. 

Orlické Záhoří přesto věří, že areál nakonec vybuduje. „V obci na to čekáme již řadu let. Už se do toho investovalo velké množství práce. Takové zařízení tady chybí,“ zdůrazňuje Jaromír Rémiš z Orlického Záhoří.   

Sjezdovka má měřit 1 650 metrů a lanovka by mohla vozit i běžkaře na hlavní hřebenovou trať. Tím by se podle obce zároveň odlehčilo přeplněnému parkovišti na Šerlichu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)