Zem na Chebsku zaduněla, zemětřesení mělo 2,8 stupně Richtera

Cheb – V geologicky nejnestabilnější oblasti v Česku se na Nový rok opět třásla zem. V oblasti Nového Kostela na Chebsku dosáhlo zemětřesení intenzity 2,8 stupně Richterovy stupnice, lidé chvění půdy pocítili, popisovali také dunění.

Dunění vycházející ze země bylo podle Rudolfa Kovaříka z obce Šindelová na Sokolovsku, která je od Nového Kostela vzdálena asi 13 kilometrů, nepřeslechnutelné. „Pokud to přeleze dvojku, je to patrné, slyšíte například skřípání trámů,“ řekl. Část lidí podle něj při novoročním zemětřesení vyšla ven z domů.

Při zemětřesení zřejmě nevznikly žádné větší škody. Podle mluvčího krajského hasičského sboru Martina Kasala je lidé na Chebsko nevolali a nic mimořádného nehlásili.

Výraznější sérii zemětřesení zaznamenala oblast v roce 2011, naopak loňský rok byl klidnější.  Poslední větší otřesy zažily západní Čechy v létě 2011. Nejdelší otřesy byly v roce 2008, trvaly přes dva měsíce. A zatím nejsilnější otřesy, 4,5 stupně Richterovy škály, naměřili seismologové v prosinci 1985. Tehdy popraskaly zdi u desítek domů.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)