Češi opustili Krkonoše, sezonu zachraňují cizinci

Špindlerův Mlýn - Lyžařskou sezonu na českých horách zachraňují cizinci. V hotelích a penzionech v Krkonoších teď tvoří tři čtvrtiny hostů Rusové, Poláci a Němci. Češi odjeli hned po svátcích. Podmínky pro lyžování jsou přitom na horách lepší než během Vánoc a dokonce i ceny šly dolů.

Ve Špindlerově Mlýně není od Silvestra slyšet češtinu, lidí je tady přitom skoro stejně jako minulý týden. „Češi odjeli, přijeli cizinci. Je velká převaha polské a ruské klientely. Hotely jsou obsazené z osmdesáti devadesáti procent,“ potvrzuje Martin Jandura z místního infocentra.

Po svátcích jako by hory přestaly Čechy zajímat. Vrátí se sem obvykle až s jarními prázdninami. Kdo se ale na dovolenou do Špindlerova Mlýna vypraví až teď, má šanci ušetřit. Třeba ceny ubytování tu klesly po Novém roce zhruba o třetinu. „V současné době se tu dá sehnat ubytování od pěti set korun. Samozřejmě seženete i za dvě stě padesát, ale průměr je 500 korun na osobu včetně snídaně,“ říká Jandura.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

A jako bonus – lanovky a vleky bez front. Jenom sněhu je tu proti jiným rokům pořád málo. „Loni touhle dobou bylo asi šedesát centimetrů přírodního sněhu, letos kolem patnácti. Na sjezdovkách máme technický sníh, je ho asi 70 cm,“ uvedl vedoucí areálu Horní Mísečky - Medvědín Zdeněk Spilka. Podle Lenky Hrubé z Hotelu Praha zatím lidé kvůli nedostatku sněhu rezervace příliš neruší.

A podmínky by pro lyžaře měly být i nadále dobré. Počasí zatím vlekařům přeje, teploty kolem nuly jsou pro umělé zasněžování optimální.