Primátor Frýdku-Místku si prý nechal smazat pokutu, ten to odmítá

Praha - Frýdeckomístecký primátor Michal Pobucký čelí policejnímu obvinění z toho, že se snažil manipulovat přestupkové řízení na tamním magistrátu. Své podřízené měl navádět k trestnému činu zneužití pravomoci veřejného činitele a tlačit je k tomu, aby zahladili jeho dopravní přestupek za špatné parkování. Pobucký považuje obvinění za absurdní a účelové. Za manipulaci s přestupky na magistrátu ve Frýdku-Místku a třinecké radnici obvinili policisté celkem 13 bývalých či současných úředníků.

Kriminalisté případ odhalili při vyšetřování další rozsáhlé kauzy frýdecko-místecké radnice, kdy mělo dojít k manipulaci veřejných zakázek. V té byl obviněn i i ředitel městské policie Milan Sněhota, kterého se týká také aktuální „přestupková“ kauza.

Policisté je nyní obvinili ze zneužití pravomoci úřední osoby a z pomoci a organizování  trestného činu. „Protiprávní jednání obviněného v kauze spočívá v tom, že vyřizoval přestupky, aniž by byl spolehlivě zjištěn samotný přestupce a přestupek byl projednán. Takto činil nejméně v osmi případech,“ uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Strarzyk.

Primátor Pobucký obvinění odmítá. „Ze své pozice nadřízeného jsem měl pana ředitele Sněhotu v tomto postupu utvrdit poskytnutím 'psychické pomoci', což je podle řady erudovaných právníků věc nevídaná,“ podotkl Pobucký, který rovněž kritizoval práci policie. Podle něj se měl totiž šéf strážníků dopustit přečinu v době, kdy byl ve vazbě.

Pobucký: Chcete pošpinit mé jméno

Pobucký se domnívá, že obvinění je vedeno snahou pošpinit jeho jméno. „Obvinění vnímám jako naprosto absurdní, účelové, vedené snahou pošpinit mé jméno a donutit mě k odstoupení z funkce primátora,“ podotýká.

Rezignovat na svůj post nechce, poslední slovo v těchto kauzách tak bude mít soud – k nelibosti opozice. „Je to další velká ostuda frýdecké radnice, kde dlouhodobě vládne sociální demokracie. Je důležité, aby policie a státní zastupitelstvo věci dotáhly do konce,“ uvedl Petr Konůpka z ODS.

Už loni kriminalisté kvůli podezřelým obchodům za téměř šest milionů korun poprvé obvinili ředitele frýdeckomísteckých městských policistů Milana Sněhotu. Společně s ním náměstka primátora Dalibora Hrabce a dalších dvanáct úředníků, obchodníků a advokátů. Vyšetřování se týká dodávek služeb pro magistrát, další pro městskou policii. Zakázky podle kriminalistů dopadly podle předem určeného scénáře.